Home

Achtergrond 285 x bekeken 5 reacties

Fokverbod melkschapen blijft gelden

Melkschapenbedrijven krijgen geen ontheffing van het fokverbod dat is ingesteld vanwege Q-koorts.

Dat heeft landbouwminister Gerda Verburg laten weten aan LTO Nederland en de Nederlandse Vereniging van Professionele Melkschapenhouders (NVPS). Dat meldt Nieuwe Oogst.

LTO en NVPS hebben een ontheffing voor vijftien melkschapenbedrijven aangevraagd die tot nu toe steeds negatief bleken in het tankmelkonderzoek. De financiële schade van het fokverbod is voor deze bedrijven onevenredig hoog, aldus de organisaties.

De minister vindt het volgens Nieuwe Oogst nog te vroeg voor verruiming van het fokverbod. Ze wijst op het risico dat deze bedrijven alsnog besmet blijken te zijn en dat de dieren vervolgens geruimd moeten worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vrouw van geitenboer

  Nee tuurlijk niet want dan moeten ze van de niet besmette geitenhouderijen ook het fokverbod opheffen....
  Ik vind dat ze de geitenhouderij en melkschapenhouders gelijk moeten behandelen

 • no-profile-image

  jan

  dit is niet meer te volgen, als het bedrijf vrij is waarom het fokverbod handhaven? De enige reden die ik kan bedenken is gewoon het negeren van die melkschapenhouders. Alles kan toch gewoon preventief geent worden tegen die abortus door het Q koorts bacterie? Dat is de basis van het probleem

 • no-profile-image

  Karin

  Melkschapen behoren nog tot de zeldzame huisdierrassen ook, en worden door een fokverbod alleen maar verder bedreigd.
  Ongelooflijk dat een demissionaire minister hierover mag beslissen en tegelijk alle Europese regels m.b.t. bedreigde huisdierrassen aan haar laars mag lappen!

 • no-profile-image

  schapenboer

  Nee, wacht er maar net zo lang mee totdat er geen melkschapenhouders meer over zijn, zo gaan ze nl allemaal financieel kapot mevr. Verburg!!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Waar is VERBURG toch mee bezig ??? kan dan niemand die dwaze streken van haar stoppen . C. D .A. ???? VERBURG en KLINK koffers pakken en wegwezen .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.