Home

Achtergrond 311 x bekeken

Emigratiebeurs voor een leven elders

Meer dan negenduizend mensen hebben zaterdag en zondag de Internationale Emigratiebeurs in Houten bezocht.

Zij konden terecht bij 190 exposanten uit bijna dertig landen en regio's. Volgens een woordvoerder was het 'lekker druk', maar zat het weer een beetje tegen.

Een kleine 60 procent van de bezoekers was tussen de 30 en 45 jaar en serieus van plan te emigreren. ,,De meesten zitten al in de eindfase en weten naar welk land ze willen. Ze komen op de beurs 'finetunen', om te bepalen in welk gebied ze willen gaan wonen'', aldus de woordvoerder. Verder is er veel belangstelling van studenten die stage willen lopen in het buitenland en van gepensioneerden die een gedeelte van het jaar ergens anders willen wonen. De overigen komen zich oriënteren op de mogelijkheden.

De standhouders roemen de bezoekers om hun kwaliteit, aldus de woordvoerder. "Zij informeren heel doelgericht. Er zijn veel goede contacten gelegd.'' Het motief van de deelnemende landen is het stimuleren van de economie. Ze vragen het meest om zelfstandigen zonder personeel, de zogeheten zzp'ers die een eigen zaak willen opzetten.

Frankrijk heeft behoefte aan medisch personeel. Artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten kunnen er zo aan de slag. Alleen eerst nog even de taal leren. Op de beurs meldden zich veertig belangstellenden. Zweden is op zoek naar dierenartsen: 55 leden van deze beroepsgroep kwamen informatie vragen. Noorwegen heeft veel werk voor weg- en waterbouwers.

Het gaat niet alleen om emigratie naar het buitenland, ook binnen Nederland zijn er mogelijkheden voor migratie. Zo heeft Zeeuws-Vlaanderen, dat sinds drie jaar op de beurs staat, inmiddels 75 gezinnen binnengehaald die elders in het land woonden. De regio zit dringend te springen om mensen, om de bevolking weer op peil te brengen.

Vorig jaar waren wat betreft Europa de Scandinavische landen het populairst bij de bezoekers, gevolgd door Frankrijk, Spanje en Duitsland. Buiten Europa trokken vooral Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Nederlandse Antillen de meeste aandacht. Curaçao en Bonaire willen graag dat voormalige bewoners remigreren, onder andere om de verhouding tussen westerlingen en autochtonen weer in evenwicht te brengen.

Het was de veertiende editie van de Emigratiebeurs. De dertiende voorgaande edities werden in Nieuwegein gehouden. De locatie daar was te klein geworden. In Houten heeft de organisatie 35 procent meer ruimte. Daardoor kon de beurs ook veel meer deelnemers aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.