Home

Achtergrond 264 x bekeken 1 reactie

'Eiwitgewas concurreert niet met andere voergrondstof'

De daling van de productie van eiwithoudende gewassen in de EU is niet veroorzaakt door de hervorming van het Europese landbouwbeleid in 2003.

De gewassen konden niet concurreren met andere grondstoffen voor de veevoerindustrie, zoals het eiwitrijke sojaschroot en de eiwithoudende bijproducten die vrijkomen bij de productie van ethanol of biodiesel.

Dat stelt het Britse agrarisch adviesbureau LMC in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Europese Commissie. In 2000 werd ongeveer 7 miljoen hectare eiwithoudende gewassen verbouwd in de EU. Dat is gezakt naar minder dan 5 miljoen hectare. Vooral de oppervlakte voererwten is flink gekrompen. De arealen veldbonen en lupine zijn vrij stabiel gebleven.

De arealen hebben een kritiek niveau bereikt, signaleert LMC in het rapport. “Er is minder interesse van bedrijven om betere rassen te kweken of om nieuwe gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen. Ook de handel krijgt minder belangstelling als de volumes afnemen.”

Het lichtpuntje is volgens LMC dat het areaal in Oost-Europa weer groeit. Daar is vooral belangstelling voor de teelt van zoete lupine die wordt gebruikt als eigen geteeld veevoer. In de oude lidstaten groeit de belangstelling voor de teelt van veldbonen voor de voedingsmiddelenmarkt. Daarnaast ziet LMC ook een rol voor eiwithoudende gewassen in de biologische landbouw.

Eén reactie

  • no-profile-image

    sjeng

    Dit klopt niet. Ik heb vlak voor hervormingen altijd voererwten en veldbonen geteeld. Bij de invoering van het nieuwe landbouwbeleid ben ik ermee gestopt omdat ik destijds maar maximaal 13 ha (op klei) aan kon vragen. Om toch voor subsidie op eiwithoudende gewassen te kunnen telen moest men meer hebben en braak moeten leggen.
    Gezien ik dit niet kon of hoefde, kreeg ik ook geen vergoeding voor gederfde inkomsten. Dus is het wel degelijk van invloed geweest

Of registreer je om te kunnen reageren.