Home

Achtergrond 235 x bekeken

Eerste mest het land op

Loonbedrijf Wijnen in Noord-Brabant reed vandaag een van de eerste vrachten drijfmest van het seizoen uit.  

Door de sneeuw en vorst kon Sjaak Wijnen niet eerder beginnen. "Op de hoger gelegen percelen kunnen we goed rijden. De machines sporen nauwelijks in", zegt de loonwerker. De ondernemer heeft veel vraag om mest uit te rijden op grasland. "In de meeste gevallen gaat het om melkveehouders waarbij de mestputten bijna vol zitten." Wijnen is positief over het vroeg uitrijden van mest.  "Mijn ervaring is dat de percelen die het eerst bemest zijn er het beste bij liggen in het voorjaar." Foto Gé Hirdes

Zes dikhoornschapen (Ovis canadensis) van Burgers Zoo in Arnhem zijn vandaag ingeënt tegen Q-koorts. De dieren leven in Burgers Desert, het woestijnlandschap in de dierentuin. De dieren moesten met meer mensen in bedwang worden gehouden. Dierenarts Henk Luten nam van alle dieren een monster om te controleren of ze al aan Q-koorts lijden. Vervolgens kregen de dieren een vaccin, dat moet voorkomen dat ze de Coxiella burnetii-bacterie gaan uitscheiden. Door het vaccin moet ook de bezoeker van de Desert worden beschermd. Na de Q-koortsbehandeling zijn ook de klauwen van de dieren verzorgd. De schapen komen in de natuur vooral voor in bergachtige gebieden in Noord-Amerika. Foto VidiPhoto

Noord-Cyprus presenteert zich op de Duitse vakbeurs Fruit Logistica om meer afzetmogelijkheden voor aardappelen, groente en fruit te zoeken. De aardappelproductie levert er jaarlijks zo’n 15.000 tot 20.000 ton op. "Maar als we nieuwe markten vinden, kunnen we het volume zo uitbreiden naar 50.000 tot 60.000 ton", zei landbouwminister Nazım Çavusoglu eind vorig jaar bij een bezoek aan Turkije aldus AGF.nl. Foto Fruit Logistica

Substraatproducent BVB Substrates uit De Lier heeft een nieuw soort substraat gepresenteerd op de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. Het nieuwe substraat is gemaakt van speciaal schuim dat luchtig en waterminnend is. De afgelopen jaren hebben tuinders en het Belgische proefstation voor de Groenteteelt het substraat getest. Volgens BVB Substrates lag de productie in het teeltseizoen 2008-2009 voor komkommers 5 procent hoger en voor tomaten 7 procent hoger. "In 2010 moeten praktijkproeven in Nederland uitwijzen of die resultaten opnieuw gehaald kunnen worden", aldus directeur Jaco Dijkshoorn. Inmiddels hebben ruim zeventig Nederlandse en twintig buitenlandse telers het substraat op proef. Foto Fruit Logistica

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.