Home

Achtergrond 155 x bekeken

Economische krimp vorig jaar 4 procent

De Nederlandse economie is vorig jaar met 4 procent gekrompen.

De Nederlandse economie is vorig jaar met 4 procent gekrompen. Een dergelijke krimp is niet eerder voorgekomen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Het vierde kwartaal liet ten opzichte van het derde kwartaal een lichte groei zien van 0,3 procent. Dit is het tweede kwartaal op rij met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei na vier kwartalen van economische krimp. De kwartaalgroei is wel minder dan in het derde kwartaal, toen Nederland volgens de gangbare definitie uit de recessie raakte.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in de laatste drie maanden nog met 2,2 procent. Deze krimp is wel aanzienlijk kleiner dan in de voorgaande drie kwartalen.

Het CBS meldde verder dat het aantal banen in het laatste kwartaal bijna 150.000 lager was dan een jaar geleden. Wel neemt het tempo van de daling af.

Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was de laatste drie maanden 2,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling is veel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. De invoer was 5 procent minder dan een jaar eerder. Vooral de invoer van duurzame consumptiegoederen en investeringsgoederen nam af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.