Home

Achtergrond 163 x bekeken

Commissie kent 38,6 procent export surplussuiker toe

De Europese Commissie heeft 38,6 procent van de aangevraagde exportcertificaten voor surplussuiker toegewezen in de tweede inschrijvingsronde.

Daardoor kan Suiker Unie niet alle surplussuiker exporteren die was aangevraagd.

De Commissie heeft onlangs het exportquotum voor surplussuiker verhoogt met 500.000 ton, bovenop de 1,374 miljoen ton surplussuiker die de Europese suikerindustrie al mocht verkopen aan derde landen. De EU heeft een suikeroverschot, terwijl op de wereldmarkt een tekort is. De prijs op de wereldmarkt is hoger dan de EU-referentieprijs van €404,40 per ton suiker.

In de eerste ronde hebben de suikerfabrieken voor ruim 400.000 ton exportcertificaten aangevraagd. Die zijn allemaal volledig toegekend door Brussel. In de tweede ronde is nog eens voor bijna 250.000 ton exportcertificaten aangevraagd. Daarom heeft de Commissie de aanvragen in de tweede ronde voor 38,6 procent toegewezen. Dit betekent dat Suiker Unie een kleine hoeveelheid suiker moet opslaan en pas kan verkopen in het volgende suikerseizoen dat op 1 oktober start.

Suiker Unie besloot eerder dat bietentelers tot 100 procent boven hun toewijzing de surplussuiker kunnen afrekenen. Ondanks dat niet alle surplussuiker kan worden verkocht houdt Suiker Unie hier aan vast, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie. "Het gros van de bietentelers heeft hierop gereageerd en een groot deel maakt gebruik van deze mogelijkheid. Een klein deel doet dat niet omdat ze geen ruimte meer hebben in het bouwplan voor extra quotumbieten."

Of registreer je om te kunnen reageren.