Home

Achtergrond 205 x bekeken

ChristenUnie in de lift in peiling

De ChristenUnie zit in de lift bij de peiling van bureau Synovate.

In de week dat vicepremier en ChristenUnie-leider André Rouvoet een belangrijke rol speelde in het opstellen van de kabinetsreactie op het Irak-rapport van de commissie-Davids, steeg zijn partij in de politieke barometer van zes naar acht virtuele Tweede Kamerzetels.

Het CDA wint in de peiling een zetel ten opzichte van twee weken geleden en komt op 34 (tegen 41 zetels nu in de Kamer), de PvdA verlies een zetel en staat op twintig (tegen 33 zetels in het echt). De PVV is in de peiling nog de tweede partij van het land, met 24 zetels (twee minder dan twee weken geleden). De partij van Geert Wilders heeft in de Tweede Kamer momenteel negen zetels.

Verder zijn de verschuivingen niet groot. D66 en de VVD staan in de barometer op zeventien, de SP op twaalf en GroenLinks op elf. De Partij voor de Dieren staat op drie en SGP en TON staan allebei op twee zetels.

De politieke barometer is een representatieve peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.