Home

Achtergrond 229 x bekeken

Chinees mag ook als examenvak op acht scholen

Dit voorjaar doen in Hilversum de eerste vwo-scholieren eindexamen Chinees.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) meldde gisteren dat ze 1 miljoen euro uittrekt zodat zeker acht scholen Chinees kunnen aanbieden als examenvak.

De jongste leerlingen op dertig middelbare scholen kunnen al lessen Mandarijn volgen en het vereenvoudigde karakterschrift Jiantizi. Van Bijsterveldt wil het vak aanbieden op vwo-niveau, maar ook talentvolle havoleerlingen kunnen dit examen doen. ,,China zal als economische wereldspeler een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze samenleving. Dit vak biedt voor de toekomst prachtige kansen voor de economische betrekkingen en verbreedt de horizon van jongeren'', aldus de bewindsvrouw. Ze vindt dat het bij de Nederlandse handelsgeest pas om ook kennis te hebben van deze taal en cultuur.

Het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum mocht in 2007 als enige Chinees aanbieden als examenvak en de eerste leerlingen doen dit voorjaar examen. De scholen die dit voorbeeld volgen zijn: Ashram College (Alphen aan den Rijn), Erasmiaans Gymnasium (Rotterdam), De Goudse Waarden (Gouda), Stanislascollege (Delft), Wolfert van Borselen (Rotterdam) en Theresialyceum (Tilburg). In 2013 wordt het project geëvalueerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.