Home

Achtergrond 192 x bekeken

Burgers missen macht bij opknappen van wijken

Leden van bewonersverenigingen uit het hele land zijn zaterdag bijeen in Amsterdam-Slotervaart. Ze buigen zich over een gezamenlijk manifest waarin staat dat gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars bij het opknappen van dorpen en achterstandswijken beter moeten luisteren naar wensen en ideeën van de bewoners zelf.

De vertegenwoordigers van de verschillende dorpen en wijken ondersteunen zaterdag de protestmanifestatie van het Actiecomité Plein Allebé Ja!. Bewoners van het August Allebéplein in Slotervaart liggen al lange tijd overhoop met de lokale overheid over de herinrichting van het plein en stellen dat ze niet serieus betrokken worden bij de stadsvernieuwing.

Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken eist in het manifest dat bewoners in grotere mate zelf mogen meebeslissen over sloop- en bouwplannen in hun buurten en dorpen. Daarbij hoort ook subsidie, zodat de buurtcomités deskundigen kunnen inhuren bij het opstellen van alternatieve plannen. Zo komen ze goed beslagen ten ijs tijdens onderhandelingen en worden ze een serieuze gesprekspartner.

Als het manifest zaterdagmiddag wordt aangenomen, gaan de organisaties het aanbieden aan gemeentebesturen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.