Home

Achtergrond 460 x bekeken 18 reacties

Brabant: helft geitenbedrijven staat verkeerd

Bijna de helft van alle 197 grote melkgeitenbedrijven in Brabant staat op ongewenste afstand van de bebouwde kom.

De provincie Noord-Brabant schrijft dat in een inventarisatie die is gemaakt voor een discussie donderdagavond in Provinciale Staten over de uitbraak van Q-koorts. De provincie zet in op de verplaatsing van deze bedrijven en vestiging van nieuwe bedrijven zo ver mogelijk van de bewoonde wereld, aldus de notitie.

"Hoe dichter men bij het bedrijf woont, des te hoger het percentage zieken'', constateerde het RIVM afgelopen zomer. Deskundigen beschouwen een afstand van 500 meter in de toekomst als voldoende afstand tussen bedrijf en bewoning om de gezondheidsrisico's te beperken. Duitsland hanteert die grens al. Brabant telt negentig geitenbedrijven die binnen die afstand van de bebouwde kom staan.

In de huidige Q-koortsepidemie oordelen experts strenger en noemen ze zelfs een afstand van minimaal 2 kilometer. In dat geval staat in Brabant vrijwel geen enkele geitenhouderij op een goede plek, aldus het overzicht.

Brabant overweegt de melkgeitenbranche als intensieve veeteelt te gaan beschouwen. Net als grote kippen- en varkensbedrijven worden melkgeitenbedrijven dan verplaatst en geclusterd in zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden.

Via de provinciale milieuverordening wil Brabant maatregelen nemen op geitenbedrijven. De provincie denkt aan het afdekken van mest, afsluiten en ventileren van geitenstallen en permanent opstallen van geiten en melkschapen op bedrijven met meer dan vijftig dieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arme geiten

  Dat grote bedrijven te dicht bij bebouwing staat kan. Maar vaak is het de gemeente geweest welke uitbreiding van nieuwbouw richting agrarische bedrijven mogelijk maakte/cq de bouwplannen doordrukte. Nu dus deze bedrijven wilen verplaatsen kan ik nog inkomen-Mits dit natuurlijk wel goed gebeurd. (wel goed compenseren) Maar nieuwe maatregelen dat geiten en schapen verplicht opgehokt moeten worden als men meer dan 50 dieren houdt is buiten proportie. Kan ik deze bedenkers hiervan ook de rest van hun leven ophokken en zwijgplicht opleggen.

 • no-profile-image

  "ben de logica kwijt"

  Het q-koortsbacterie kon toch tot wel 5 KILOMETER in de omgeving van een "besmet' bedrijf voorkomen en heel lang overleven?
  Wat wil dan 500 METER zeggen. Volgens de (daar heb je ze weer) "DESKUNDIGEN" zou deze afstand voldoende wezen. Burgers in een straal van 5 KILOMETER van een besmet bedrijf krijgen een brief zodra er q-koorts in hun gebied voorkomt. Ik ben de logica in het hele gebeuren allang kwijt !!! Ps; laten de deskundigen zich nu maar eens persoonlijk horen of zien en uitleg geven, i.p.v. via Verburg e/o/Klink, weten we wie er allemaal achter zitten, want ook zij lijken het spoor bijster te zijn, en spreken elkaar al tegen.

 • no-profile-image

  Marijke

  We moeten de titel van het bericht inderdaad anders lezen. De bebouwing (lees woonhuizen) zijn te dicht bij de agrarisceh bedrijven gebouwd. Beetje jammer. Maar ja, woningen ga je niet maar zo verplaatsen, een geheel bedrijf (ja, ook daar zit een woning bij) dus schijnbaar wel. Verliezer en winnaar zijn dus weer duidelijk

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoe kun je dan verklaren dat een virale en bacteriologische vergaarbak, in de volksmond ziekenhuis genoemd, in grote steden geplaats wordt met de hoogste bevolkingsdichtheid. Lijkt me voer voor experts en epidemiologen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Karin, ik vind deze redenering wel een tikje erg tendentieus. Houd er wel graag rekening mee dat de meerderheid van de burgers in dorpen woont en niet in de grote steden. En realiseer je dat een zogenaamd grote stad als Den Haag ook maar een dorp is! Harm, jij hebt het allemaal goed in de peiling. De LOG's zijn nu al geflopt en het gros van de boeren stemt zélfs nog CDA als die club openlijk hun hele leven en dat van hun gezinnen verwoest heeft. Dat noem ik "de Wet van Behoud van Ellende!" Valt moeilijk tegen te vechten, want de rede moet het vaak afleggen tegen het onbenul!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Agr, onderneemster, Brabant, U hebt een goed en duidelijk punt daar, maar U vergeet wel de machtsposities. Iedereen weet wel dat Boeren en tuinders niet dom zijn, ik zag op foodlog nog een bijeenkomst, harde werkers, ondernemers, plus administratatie in een globaliserende wereld die ook nog snel veranderd. Wat dat betreft een groot compliment. Maar het wil niet zeggen dat ook al stemt iedereen politiek bewust dat er iets veranderd. Een machtpositie kan ingenomen worden door een kleine groep, wat niet eens politiek zichtbaar is. Het belangrijkste blijft wel om visie te blijven zien, richting dus, maar nu wel met alle ingrediënten, dus een wereldplaatje, waarin je jezelf niet te kort doet. Het blijft grote noodzaak om oude en huidige machtposities keihard aan te vallen. Die moeten gebroken worden, anders wordt het moeilijk. Breken bedoel ik in denktrends, en oude personen moeten verdwijnen, ook al blijft de naam het zelfde. Er is nu een geiten vakbond opgericht, neem van mij aan dat dat niet normaal zomaar gaat op lange termijn, want het geeft een verandering in huidige posities van anderen en dat komt bij je terug, het kan niet anders. Dan is het belangrijk om nieuw inzicht te verwerven in wat nu belangenbehartiger is. Dat moet echt op de schop en anders. De CDA als vb, in de huidige en ouwe trend dan, is je vriend niet, ook al is het je kennis, je langdurige partner/relatie. Dat instituut en denkwijzen zitten in gemeenteraden en alle mogelijke organisaties, met een zeer oud denkniveau, wat kort door de bocht is, hier heb je je vergunning, alstublieft alles is ok, ik heb je gemats nu, en hup je gaat ondernemen. Het was maar een vb, maar wat ik bedoel te zeggen is soms is je vriend ook een vijand, en, is het goed om tijdelijk te luisteren naar je vijanden, ook al is het stiekem. De richting van de wereld en bewustzijn is voor mij leidend, het wil niet zeggen dat ik gelijk heb. Maar ik zie wel heel graag vakbonden kort op de boeren/ondernemers laag, enkel en alleen omdat LTO hoofdzakelijke een verlengde is van overheid, uitzondering akkerbouw, daar zit wel goed denkniveau, als die wat zeggen zeg ik aha, ok, cool interessant, als landbouw wat zegt zeg ik, tss, zal wel, eerst afwachten en kijken wat ze echt bedoelen. Dus opbouw moet terug naar de boeren, vakbonden en dan pas heb je een stevige weerbaarheid. Het geld en vermogen hoort daar te zitten en dus de marge ook, en is voor de hele samenleving het beste. Die zul je nooit hebben vanuit organisaties als CDA of ZLTO, die toppen alles af en zien alles in pyramide structuren, ook al stem je er niet op, de machtposities zitten er wel. Zelf kies ik voor een keiharde lijn van geen vlees , weinig zuivel, en zeker geen gentech, en die lijn wil ik zien in de hele wereld, ook biologisch dus. Niet omdat ik het ideaal plaatje ben, maar wel omdat ik grote noodzaak zie in veganistiche leefwijzes, vegetarische leefwijzes, en gewoon ook vlees en zuivel leefwijzes.
  De jongeren laten een heel andere denkwereld zien als waarin we nu in leven, en zo ook komende generaties, dus de huidige wereld zie ik het liefst veranderen.Niet dat we allemaal biologisch moeten zijn, maar ik wil wel een marktaandeel zien van 50 % in korte tijd. Alles draait om wisselwerking, zodat alles uitgebalanceerd is in maximale ingrediënten van alle partijen, maar richting wel gezamelijk makkelijk te veranderen is. Zelf financiëring zal misschien anders moeten, kijk niet op tegen Rabobank of ING, het zijn vastzittende partijen met heel veel angstzweet op dit moment, die het echt ook niet weten. Het financiële systeem zal moeten vallen of moeten upgraden naar andere dienstbaardere niveaus. Dus er is nog genoeg te doen, maar eis je rechten op waar ze horen. En pas houders systemen aan met vriend en vijand.

 • no-profile-image

  gert

  Met de kennis van nu ,waren ze toen op een andere plek gebouwd

 • no-profile-image

  een burger binnen de omtrek van 5 km afstand van m

  de Q koorts bacterie zit toch ook aan de verkeersborden in Amsterdam en ook op de afsluitdijk. Wat heeft verhuizen van bedrijven dan voor een zin. Laat ze in Den Haag eens naar goede oplossingen zoeken b.v. dieren en/of mensen enten. Waarom moeten de boeren altijd het onderspit delven?

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Wie de mensen leerde kennen ,heeft de dieren lief . deze dieren doen niks verkeerd maar zij krijgen wel straf zelfs levenslang of de doodstraf .doodzonde .

 • no-profile-image

  Karin

  Burgers die bang zijn om in de buurt van een boerderij te wonen, moeten gewoon maar naar de stad verhuizen. En misschien ook eens professionele hulp zoeken i.v.m. hun smetvrees.
  Hopelijk komen er in de dorpen dan een heleboel betaalbare huizen vrij voor de plattelandsjongeren die wèl graag in de buurt van hun familie op de boererij zouden willen wonen, maar die nu geen schijn van kans maken door al die welgestelde stedelingen die zo graag 'buiten' willen wonen.

 • no-profile-image

  eerlijk

  FOUT de bebouwde kom is te dicht naar de geitebedrijven gekomen want meestal bestonden die bedrijven langer als de bij gekomen woonwijken....En zou het nu echt helpen 50m meer of minder afstand

 • no-profile-image

  agr. onderneemster

  Sorry hoor, maar ik heb nog nooit verkiezingsuitslagen gezien waarin stond vermeld welke beroepsgroepen er vnl. ZOWIEZO op een partij stemden. Dat is waar iedereen van uit gaat dat de "boeren" zowiezo op het CDA stemmen, maar de boeren en burgers van nu hebben een uitgesproken mening over de maatschappij en stemmen niet blindelings omdat dat er van oudsher ingebakken zou zitten. Zo ook wat betreft het wel of geen lid zijn van ZLTO of dergelijke organisaties. Wij, als agr. ondernemer, zijn in ieder geval om diverse redenen al verschillende jaren geen lid meer van ZLTO en stemmen ook zeker niet altijd CDA (omdat dat nou eenmaal van ons verwacht zou worden). Wij kunnen ook goed nadenken en relativeren, en stemmen niet BLIND op een partij.

 • no-profile-image

  Karin

  Wat ik bedoelde, is dat de provincie Noord Brabant bezig is de mensen onnodig bang te maken voor het wonen in de buurt van veehouderijbedrijven. Uitspraken over geitenhouderijen die 'verkeerd' staan, en voorlichtingscampagnes over de Q-koorts in verschillende steden wekken de indruk dat iedere veehouderij een soort tijdbom is die ieder moment af kan gaan. Mensen met een niet-agrarische achtergrond worden daardoor bang en gaan zich tegen de boeren keren. Ik vind zelf dat de boeren (en hun kinderen) op het platteland de oudste rechten hebben, en dat die niet gedwongen moeten worden om te wijken voor allerlei nieuwkomers. Maar het lijkt erop dat de provincie Noord Brabant juist de boeren en hun bedrijven steeds in een verkeerd daglicht stelt en op die manier stemming maakt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel of het nu bangmakerij is weet ik niet. Wel is het een onderdeel van een breder perspectief voor de toekomst die zeker gevoerd moet worden. Er zal toch beleid gemaakt moeten worden. Waarom is Nederland het meest veedichte land?
  Waarom staat Brabant vol met vee industrie.
  Kijk of het nu goed of fout is, dat is tot daar aan toe. Maar afstanden tot veeindustrie stallen moet onderdeel van beleid zijn, wat schijnbaar nooit geweest is, grote van bedrijven moet over gepraat worden, een bedrijf die duizenden koeien ergens gaat houden in de Peel, dus waarschijnlijk altijd binnen blijven als vb, moet bespreekbaar zijn, over waarom, en hoe, en moet het wel op deze manier. Welke afstand, en hoe in godsnaam hij die vergunningen kan krijgen.
  De omgeving heeft ook rechten als het gaat om stank, vrachtwagen verkeer, fijnstof en kans op ruimingen en ziektes. Ik weet dat de agro-vee-industrie--criminelen het liefst het recht alleen hebben, maar zo werk dat niet.
  Meer als duizend koeien houden die altijd binnen blijven, gentech voer krijgen, stoppen zou ik zeggen, einde gepruts, verhuis maar naar het buitenland, enkeltje emigratie als het aan mij ligt.

 • no-profile-image

  brabant

  Geplaatst door een burger binnen de omtrek van 5 km afstand van meerdere (besmette??)geitenbedrijven., Gelderland : toevallig geen zwager, neef, of broer van een boer? Laten we hopen dat je het zelf niet mee hoeft te maken.

 • no-profile-image

  Patrick

  @verbaasde lezer, ik denk dat ik ga voor Nimby, lijkt me best eens relaxt om een week een Nimby te zijn. Maar alle gekheid op de kippenstok. Het beste is een erg brede discussie, hoe, wat, waarom, waarvoor, wanneer etc. De richting moet er even uit van, in wil een vergunning, ik krijg een vergunning en zo is alles in orde, dan is er globalisering, dus ik moet uitbreiden anders red ik het niet, dus ik heb geen keus. Dus maar weer een vergunning en praten met de bank, die spiraal houd men wel bezig, maar dat houd een keer op. Ik vind als men koeien melkt, dan moeten ze ook in beweging en buiten komen, als men dat niet wil in Nederland, dan gaat men dat maar ergens anders doen. Varkens is leuk, maar transport binnen de 100 km, zo niet helaas geen pindakaas. Dus er moeten maar eens grenzen gesteld worden aan afstand, hoe en alles, zodat de sector weet waar ze aan toe is, en zich uiteindelijk netjes aan de regels kan houden. Is het beste ook voor de sector, een beetje richting en duidelijkheid, want nu hebben ze geen doel, alleen maar doelloos als een kip zonder kop, groter, groter, hopen op betere tijden die ooit hopelijk komen, en meer werken tegen minder geld. Overproductie is niet erg vinden ze, hoe meer hoe beter is het motto, want anders kan de wereld niet gered worden, dus er is nog wel iets te verbeteren lijkt me, ik praat natuurlijk niet over verbieden, alleen verandering.

 • no-profile-image

  Harm

  Het CDA en ZLTO hebben nu eenaal de LOG's bedacht en dat idee wil niet van de grond komen. Daarom misbruiken ze de q-koorts om alsnog hun plannen door te drukken. Politiek gewin gaat bij het CDA altijd boven alle normen en waarden en het belang van mens en dier. De belangen van boeren tellen totaal niet mee voor het CDA. Alleen als het hen uitkomt. Ze doen alleen alsof. De sector stemt toch blind op deze partij.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Patrick,enkeltje emigratie is natuurlijk een dooddoener van jewelste,NIMBY noemen ze dat. Qua dierwelzijn lost dit niks op,misschien wordt het wel slechter.
  Als ik koe was hoorde ik liever een Nederlandse boer praten in mijn stal als bv een roemeen,want daar zijn de leefomstandigheden voor dieren zeker niet beter als hier! En wat betreft omgevingsrechten: 20 bedrijven met 500 varkens rond een dorp geeft VEEL meer stank,fijnstof,vrachtverkeer en overlast als 1 bedrijf van 10000 varkens.Los van het feit of we voor of tegen megabedrijven zijn.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.