Home

Achtergrond 411 x bekeken 14 reacties

Boeren in taaie strijd met Zimbabwe

De Nederlandse regering oefent druk uit op Zimbabwe om Nederlandse boeren, van wie land is onteigend, schadeloos te stellen.

De boeren, verenigd in de DSIA (Dutch Small Investors Association), deden een beroep op een verdrag om de Nederlandse investeringen te beschermen en werden daarop in het gelijk gesteld. De Zimbabwaanse autoriteiten erkennen dat ze de verplichtingen moeten nakomen, maar zeggen dat ze hiervoor het geld niet hebben.

Het gaat volgens voorzitter Lion Benjamins van de DSIA om elf boeren die sinds 2001 meer dan 2 miljoen dollar hebben uitgegeven aan een lang juridisch proces. Nederland sloot met Zimbabwe een zogeheten Investerings Beschermings Overeenkomst (IBO). Op grond daarvan stapte de DSIA naar het International Centre for the Settlement of Investment Disputes, dat gelieerd is aan de Wereldbank.

Dat arbitragetribunaal stelde de investeerders in april vorig jaar al in het gelijk en veroordeelde Zimbabwe tot het betalen van schadevergoeding. Maar volgens Lion Benjamins is er nog steeds niets betaald.

Inmiddels zou het bedrag waar Nederlandse investeerders recht op menen te hebben, zijn opgelopen tot een kleine 18 miljoen euro. Bovendien zouden nog eens in totaal twintig Nederlandse, Deense, Zweedse en Deense boeren dreigen naar het tribunaal te willen stappen.

Benjamins beseft dat er meer Nederlandse belangen in het geding zijn in Zimbabwe, maar volgens de Nederlandse regering is dat geen reden is om het niet voor de onteigende boeren op te nemen: ",Het is in het belang van de wederopbouw van Zimbabwe om investeringen aan te trekken en opnieuw het vertrouwen te wekken bij de internationale gemeenschap dat Zimbabwe haar internationale verplichtingen naleeft en dat buitenlandse investeerders welkom zijn,'' schreef de inmiddels opgestapte PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) onlangs aan de Tweede Kamer.

In die brief staat ook dat Nederland in nauw overleg zal blijven met de gedupeerde investeerders. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen hoeft de DSIA niet bang te zijn dat hier door de val van het kabinet de klad in komt. "Dit houdt de aandacht en het is geen controversiële kwestie,'' zegt hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Mugabe mag van geluk spreken dat zijn land geen olie heeft. Dan waren hij en zijn regime al jaren geleden uit de weg geruimd.

 • no-profile-image

  Sybren

  Het is tijd voor hardere maatregels. Die Mugabe heeft dat land toch echt naar de afgrond geholpen. Die vent moet worden ontzeteld, kan het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks

 • no-profile-image

  Sybren

  Het lijkt me bijna meer een soort "nationaal"communisme wat Mugabe toepast, om alle boerderijen van de blanken te onteigenen en te verdelen onder de zwarte bevolking.

 • no-profile-image

  Sybren

  Je hebt totaal gelijk, Han. Wij als Westen zijn mede verantwoordelijk. Daarom is het nu ook tijd om harde acties te ondernemen. Zowel de blanke boeren maar ook zijn eigen volk leidt onder zijn bewind

 • no-profile-image

  Han

  Wat Mugabe doet is het toepassen van het Kapitalisme; Wetten maken die hem >democratisch< het recht geven alle
  kapitaal van het land aan zich te trekken, door zowel wetten als macht middelen te maken die dit uitvoerbaar maken. De ontwikkleings gelden zijn maar peanuts vewrgeleken v]bij alle boerderijen die hij geconficeerd heeft ,met politieke hulp van he socialistische westen, die schuld gevoelens hadden m.b..t de koloniale tijd. Hebben zij niet goed gevonden dat de Blanken de macht voor > 100 % moesten overdragen en dat de Mugabe club met een gerust hart alle blanke boeren kon uitmoorden??

 • no-profile-image

  josefien

  Zimbabwe moet de grond terug geven aan de Nederlandse boeren!
  Niet goedschiks dan maar kwaadschiks.
  De mariniers moeten toch weg uit Afganistan.
  Nieuwe lokatie en nieuwe uitdaging liggen gereed.

 • no-profile-image

  gert

  Dictators regeren een groot deel van Afrika,en wij maar denken dat het anders wordt,dat de armoede en honger daar bestreden moet worden,helemaal niet de leiders zitten daar helemaal niet op te wachten,wel op de ontwikkelingshulp daar willen ze wel een graantje van meepikken.Armoede wordt vertaald in ontwikkelingshulp en brengt gewoon geld op

 • no-profile-image

  gert

  Vooruit, klop der op.

 • no-profile-image

  casev

  de laatste 20 jaar hebben we kunnen zien dat de politiek in Zimbabwe zich 0,0 aantrekt van het westen, die zij als ``grote vijand`` ziet. Het enige wat Nederland kan doen is zwaaien met het ontwikkelingsgeld. Iets wat wij al jaren niet meer geven aan Zim. Helaas is China al in dat gat gesprongen, en houden zij het regime in stand. Dus laat dat ontwikkelingsgeld maar bij die boeren terrecht komen. De enige volhoudbare kans voor het land....

 • no-profile-image

  Han

  Sybren is het verschil voor jouw als mens groter als de staat je bedrijf afpakt of de banken en de overheid je in de tang hebben?? Bij Mugabe is nog erger nl. >Hoe minder ze produceren hoe meer wij aan humanitaire hulp binnen rijden, waarvoor we wel een verkapte import rechten _ steekpenningen_ moeten betalen. Hiermee zijn wij in mijn ogen mede verantwoordelijk voor de moord op blanke boeren, net als we ook eens in de spiegel moeten kijken als het gaat over de Boerderij Moorden in ZA.

 • no-profile-image

  Han

  Sybren ingrijpen zou moeten, maar hoe?? Mugabe afzetten, zou een nieuw Irak geven, humanitaire hulp stop zetten, benadeelt de toch al lijdende bevolking. Van binnen uit een coupe laten plegen, onmogelijk zonder een burger oorlog. De leiders hebben zowel leger als politie >gekocht< met privileges. Alle boycot actie tegen welk regiem ook, zullen altijd eerst de burgers (en die zijn al de lul) treffen en daarna misschien de leiders. De leiders die wilden we zo graag raken, dat zeiden onze leiders tenminste toen ze de boycot instelden tegen bv ZA vroeger. Wat er in Zimbabwe ook gebeurt de Blanke boeren zijn voor bijna 100 % hun bedrijven kwijt en deels zijn ze dood, Dit proces kunnen we niet meer omdraaien.

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder. Wat er in Naura 2000 bebeurd is hetzelfde zo je stelt. Het schil is alleen, dat gerechtvaardigd wordt door de >democratische< besluitvorming. Het boeren probleem is gelegen in het feit dat de meeste stemmen in de stedelijke gebieden wonen en geen idee hebben wat de plannen betekenen voor de boeren en daarmee voor hun eten. Zij zien alleen de >mooie< kant van de plannen, vogeltjes, konintjes, vosjes etc. het romantische van het platteland en stemmen dan ook in juni weer op de partij van de mooiste >DROOM<. ik vrees alleen dat de >grachtengordel droom< brut wordt verstoort door de Euro crsis veroorzaakt door Zuid Europa.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoe gaat de Nederlandse regering eigenlijk om met bedrijven die beperkingen opgelegd krijgen door Natura 2000? Worden de ondernemers nog schadeloos gesteld, of is de Nederlandse overheid al niet veel beter dan MUGABE

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ik ben het helemaal met de het tweede commentaar eens en dat de dictators een graantje meepikken van de ontwikkelingshulp is wel erg vriedelijk uitgedrukt we hoeven maar naar de congo te kijken .En wat uitspraken van gerechtshoven betreft daar liggen ze daar echt niet wakker van,, belofte maakt schuld ,, is daar TOTAAL onbekent kijk maar wat die mensen daar beloofd was ,velen zijn daar met geweld gewoon weggejaagd sommigen hebben het ook met hun leven moeten bekopen. Argumenteren met zulke regiems is voledig verloren tijd

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.