Home

Achtergrond 358 x bekeken 3 reacties

Boeren eisen meer dan agrarische waarde voor grond

Boeren in de Eendragtspolder bij Rotterdam die onteigend worden, eisen meer dan de agrarische waarde voor hun grond.

Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Onteigeningkamer in Den Haag, waarbij ruim veertig boeren aanwezig waren. Zeventien boeren moeten vertrekken uit de polder, omdat er een waterberging, recreatiegebied en een roeibaan komen. Ze verzetten zich niet tegen de onteigening, maar eisen wel een goede vergoeding voor hun grond.

Om de zaak goed te kunnen behandelen, heeft de rechtbank drie deskundigen aangewezen. Die hebben een rapport opgesteld, waarin ze de rechtbank adviseren over de toe te kennen waarde van de grond. Volgens de deskundigen ligt de prijs op 8,50 euro per vierkante meter.

Het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) koopt de gronden aan. Volgens het bureau is de prijs van 8,50 euro te hoog. "Bij de berekening, zijn de deskundigen selectief te werk gaan", vindt advocaat Femke Hendriksen. "Er zijn transacties van 6 tot 7 euro per vierkante meter bekend. Acht euro is het hoogste bedrag. Waarom dan ook nog verhogen naar 8,50 euro?."

Boeren: 8,50 euro te laag

De boeren vinden het bedrag van 8,50 euro juist te laag. "Dit bedrag vertegenwoordigt de agrarische waarde, maar de grond is veel meer waard", betoogt advocaat Jacques Sluysmans. "Met de waterberging worden elders rode functies als woningbouw en bedrijventerrein mogelijk gemaakt. Daar wordt veel geld mee verdiend en de boeren moeten daar in mee delen."

Bij de rechtszaak werd een algemeen deel over waardebepaling van de grond behandeld. Daarnaast werden twaalf individuele zaken behandeld. Op 1 en 15 maart behandelt de rechtbank de zaken van nog 5 grondeigenaren. Naar verwachting volgt de uitspraak medio april.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Jazeker gaan de deskundigen van BBL selectief te werk,ze worden betaald door LNV en willen dit baantje graag houden

 • no-profile-image

  boerinneke

  De grond is veel meer waard dan 8.50 euro, maar wij boeren verdienen te weinig. Zodra de voedselprijzen weer stijgen dan zit de grondprijs binnen de kortste keren aan wel 10 euro per meter.

 • no-profile-image

  Toekomstig boerin

  En weer wordt er over de rug van boerenbedrijven recreatie mogelijheden gecreeërd voor de rijke burger. Echt belachelijk dit, wanneer laten we met zn allen eens zien dat dit niet kan. 40 boeren alleen gaan dit niet redden.

Of registreer je om te kunnen reageren.