Home

Achtergrond 813 x bekeken 26 reacties

Boer ploegt voort na AOW

Op bijna één op de vijf boerderijen werkt een boer die ouder is dan 65 jaar.

Van deze 13.300 boeren heeft bijna de helft een werkweek van meer dan 30 uur. Er werken in ons land zelfs nog 3.400 boeren die ouder zijn dan 75 jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 60 procent van de AOW-gerechtigde boeren werkt op een bedrijf, waarvan de omvang te klein is om er een fatsoenlijke boterham te verdienen.

In de afgelopen tien jaar is het aantal land- en tuinbouwbedrijven in ons land met 25 procent verminderd tot 73.000. Het aantal boeren met AOW op kleine boerderijen daalde minder, met 18 procent. Dit betekent volgens het CBS dat de 65-plussers op een kleine boerderij steeds langer doorgaan met werken.

Naast de 13.300 boeren die al AOW krijgen, zijn er veel boeren die al uitzien naar het pensioen. Er zijn 19.200 boeren in de leeftijd van 55 tot 65 jaar. Dit houdt in dat op 45 procent van alle boerderijen een boer werkt die 55 jaar of ouder is en ook bij hen ligt het aantal kleine bedrijven boven het gemiddelde.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zeur stad

  Leef je eigen leven en geniet

 • no-profile-image

  Han

  in de tijd van Olympische Spelen doet me het verhaal denken aan de sporter die nog wil VLAMMEN maar in zijn hart weet >mijn tijd zit er op< Die straks na thuis komst met lege handen, besluit de training te stoppen en einde verhaal. Daarna komt het veel besproken ZWARTE GAT. Dit geldt denk ik ook voor die boer die anders weet en denkt te kunnen "BOEREN" hij zal allen nooit meer de gouden plak halen, te oud. Ik ben van mening dat veel van deze mensen zich eens tot hun partner zouden mpeten wenden en vragen wat zij nog wil in deze levensfase. Misschien wil zij wel eens op reis naar verre familie of kennissen maar nee pa moet melken of zaaien.

 • no-profile-image

  jantje

  Ja Gert,,,een beetje op je woorden letten he,,
  Die boer met dat (grote) vermogen,heeft dat ook alleen maar omdat hij altijd zuinig is geweest en zijn centjes bij elkaar gehouden heeft.
  Natuurlijk doet dat pijn als je dan een groot deel moet afstaan,als je stopt.
  Maar het is natuurlijk wel zo,,dat je het moet halen waar het is,,want er lopen er hier zoveel rond die niks hebben,doordat ze hun leven lang alles bijgehouden hebben,en van sparen of bewaren nooit gehoord hadden.Ik vraag me wel eens af wie het wijste is,,die eerste of die tweede,,We kunnen allemaal zo gek doen en vergaren wat we willen,,maar eer het is afgelopen,en dat is vaak sneller dan je denkt,,hebben we welgeteld allen nog,,twee vierkante meter nodig,,En geloof het of niet,,je heb er dan maar dan genoeg aan..

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Als je plezier in je werk hebt is elk beroep licht!!!... Zo lang ik bewust leef, dus vanaf ongeveer mijn zevende levensjaar heeft mij het boerenleven gefascineerd. Alles wat groeit en bloeit vind ik indrukwekkend. Daarom begrijp ik de boeren heel goed als zij na het bereiken van de 65 jarige leeftijd gewoon doorgaan. Natuurlijk moet je een taak aan meten, die je aan kan, het moet een lust zijn en geen last. Maar wie na zijn vijfenzestigste het alleen voor de poen doet, die moet naar de dokter voor een psychologisch onderzoek. denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @energie energie, je bent slecht op de hoogte. Kijk eens naar de vermogensopbouw van vele andere vrije en zelfstandige beroepen zoals notarissen, advocaten, apothekers etc etc. Deze hebben een dusdanig inkomen dat ze hun pensioenopbouw kunnen veiligstellen. Dat sommige boeren nog het geluk hebben dat ze grond in eigendom hebben die in waarde is gestegen maakt hen niet anders dan iedere burger met een eigen woning. En die hebben wél nog een opgebouwde pensioenvoorziening. Maar de kern is, en blijft, dat de primaire sector gewoon onvoldoende rendement genereert om van een onbezorgde oude dag te kunnen genieten. Dit zal tot resultaat hebben dat bedrijfsoverdrachten alsmaar moeilijker worden, en uiteindelijk de sector ter ziele gaat vanwege de uitgeholde vermogenspositie. En dan mag je klagen dacht ik zo. Niet omdat het in enig jaar slechter gaat want daar ben je ondernemer voor, maar omdat de overheid meent de agrarische sector als melkkoe en zwart schaap te mogen gebruiken om de stemgerechtigde burger te paaien en koest te houden.

 • no-profile-image

  Han

  Gerard. je hebt gelijk m.b.t. het al dan niet insukkelen. Mensen die betrokken blijven bij het leven, sukkelen niet weg. De stedeling die gaat VUT en denkt de wereld te veroveren met zijn camper, komt na enkele jaren tot de ontdekking dat zijn axiradius beperkt is en hij alles al gezien heeft em dan ???? Sukkelen. Ik ben dan geen boer meer, maar kies nog steeds voor werken in combinatie met reizen. Bevalt me goed >boeren in vreemde landen en onder vreemde culturen<. Het grootste voordeel van mijn manier is geen druk meer van de Haagse bemoeizucht en geen dieronvriendelijke acties van PvdD en haar vriendjes meer.

 • no-profile-image

  a hamstra

  een boer 78 jaar .waarde boerderij 1.500.000 euro . zijn leven lang gewerkt nooit op vakantie geweest, wil stoppen geen schulden. maar om van de fiscus af tekomen, moet hij 400.000 euro betalen. wat inhoud dat hij zijn boerderij moet verkopen waar hij geboren is,en zijn hele voor gewerkt heeft 70 uur per week voor gewerkt.geen tv wel veel voorlichters over de vloer .en als hij dood is wil de fiscus nog veel meer.
  hoezo l.t.o zorgt .

 • no-profile-image

  energie

  natuurlijk, alles is de schuld van LTO. Ook dat die boer een vermogen heeft opgebouwd van 1,5 miljoen, 3,3 miljoen gulden. Welke beroepsgroep doet ons dat na ? en maar klagen.

 • no-profile-image

  oud fiscaal ambtenaar

  Heer Hamstra, ik had er van jongsaf aan een baan en moest ook mijn boterham verdienen, maar geloof mij: de Nederlandse staat zuigt hardwerkende mensen tot in het merg leeg en ontziet de teken, luizen en neten (de zogeheten 'grote graaiers') in de maatschappij! Daarom was ik blij dat ik er vroeg uit kon. Tropenjaren. Dwz koloniaal uitgezogenen nog nét wat verder uitpersen. En dat vele jaren lang. Ik heb het dus echt helemaal met deze hufterij gehad!

 • no-profile-image

  Boer 65+

  Kun je nagaan hoe gezond het is op en rond de boerderij.
  Volgens de huidige media ben je op een boerderij vervroegd afgeschreven. Of is het boeren soms een zeer licht beroep?????

 • no-profile-image

  Kapriool

  Wat bedoel je met " prive-balans" ?, gaat dit over bedrijven met een vennootschap die geen opvolger hebben op hun bedrijf en wat zijn daar dan de gevolgen van in Nederland

 • no-profile-image

  oud fiscaal ambtenaar

  Ik ben het helemaal eens met je, Melkveehouder. De burger kijkt heel anders tegen dat soort zaken aan, maar je hebt alle gelijk dat het hele bestaan in nu en toekomst voor boeren wél verstrengeld is met het bezit van onroerend goed. Maar omdat dit vaak al generaties lang in de familie is, doet men daar ook niet makkelijk afstand van. En bovendien: je kunt een koe maar een keer verkopen!

 • no-profile-image

  gert

  Boeren kijken uit naar hun pensioen ,komt goed van pas met de lage opbrengstprijzen

 • no-profile-image

  heel duidelijk;geen schaalvergroting maar

  Het schijnt te renderen

 • no-profile-image

  bijna

  De 65 plussers kunnen beter door boeren omdat het ze gezond houdt en omdat de bank nog geen 2 % rente geeft en zolang er niks te halen is dan komt de fiscus ook niet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jeugd, ook de midlife boer heeft een probleem als de jeugd de boerderijen niet mee over kan nemen. Om grond te verkopen moet je nog steeds met twee partijen zijn. Dit zou nog wel eens een bom kunnen zijn onder het zogenaamde pensioen van de huidige ondernemers. Het is de vraag hoelang een sector onroerend goed tegen een niet rendabele prijs kan blijven kopen. De landbouw is al behoorlijk uitgehold en een keer loopt men tegen de grens aan, met het gevolg dat de bubbel barst. Kijk naar de varkenshouders en tuinders, die zijn hun pensioen ook in rook opgaan.

 • no-profile-image

  Jan Laurense

  Hier aan te zien dat de paarden die de haver verdienen, die niet krijgen.
  Deze mensen hebben geen inbreng meer in onze maatschappij.
  Deze hebben mischien altijd op de vroegere KVP gestemd, wat nu het CDA is.
  Maar daarvan hebben deze mensen ook niet veel meer van te verwachten.
  Horen jullie iemand zich bekommeren om deze groep. Nee.,nee.
  Deze groep kan zich niet laten horen in deze moderne wereld.
  Met computer, enz enz.
  Maar laten we niet vergeten, dat deze mensen in een moeilijke tijd na de oorlog
  voor ons de maatschappij weer hebben opgebouwd, en nu aan de kant lijn staan.
  Al lange tijd wordt gesproken over de AOW
  leeftijd van 65 naar 67 jaar, en je hebt kunnen horen welke komotie dat heeft gegeven.
  En als je dan hier leest dat 3400 boeren ouder dan 75 jaar nog steeds moeten werken, om in leven te blijven, anders kan ik dit niet verklaren dat zie nu nog zo lang werken. En de helft van de 13.300 boeren van 65 jaar en ouder nog
  een werkweek hebben van 30 uur en meer.
  En ik weet zeker dat ze moeten om nog iets extra's te hebben boven hun
  AOW.
  Nu waar is nu het CDA voor deze mensen, laat ze voor deze mensen ook eens op komen.
  Deze boeren zijn altijd heel trouw geweest aan de vroegere KVP en nu CDA.[ denk ik ]
  Wel heb ik eens een CDA'er gehoord over boererijen dat was een goed idee , maar niet over deze mensen.
  Dit zijn mensen die niet meer zouden moeten werken, maar van hun oude dag zouden moeten kunnen genieten, en ik weet hoe hard en veel deze mensen gewerkt hebben. Waarom hier geen regeling zien te vinden dat deze boeren, een goede oude dag kunnen hebben in hun laatste jaren.
  Deze mensen hebben op papier misschien wel geld, maar niet om van te leven.
  Zeker nu de tijd zo moeilijke is.
  Nu er verkiezingen komen misschien extra aandacht vragen voor deze groep boeren, ook mensen uit onze maatschappij.
  Je zou er ook een stukje van ontwikkelings hulp voor kunnen gebruiken.
  Er is ook een groep ouderen die als het
  moet zeker in de toekomst iets zullen moeten gaan bijdragen om de kosten in de toekomst in de hand te kunnen houden.
  Maar als men wat heeft kan dat ook.
  We moeten ons goed realiseren dat wij
  ook doordat zie zo hard gewerkt hebben bij de opbouw van Nederland na de Oorlog wij hiervan nu profiteren.

  Vriendelijke groet, Jan Laurense

 • no-profile-image

  Gert

  Veel boeren blijven doorgaan omdat ze geen hobby's hebben. Uit verveling blijven ze dan maar boer. En wat het belasting betalen betreft: geen enkel medelijden. De meeste boeren betalen voor hun 65e bijna geen belasting. Logisch dat de fiscus dan een keer komt afrekenen. En moeten we medelijden hebben met een boer van in de zeventig met een eigen vermogen van anderhalf miljoen? Kom nou. Het is gewoon een gierige man, die bang is voor belasting betalen. Mooi voort laten modderen dus.

 • no-profile-image

  boerin

  Bij veel boeren is hun werk hun hobby. Zie de blog van Monique Vos. Wie stopt er met zijn hobby op 65-jarige leeftijd ?? De meeste mensen niet. De meeste mensen doen op 65-jarige leeftijd ook niet de kanarie, de katten en de hond met onmiddelijke ingang de deur uit. Veel boeren zijn ook gehecht aan de dieren , die meestal al vele generaties op het bedrijf zijn. Afscheid doet pijn.
  Met akkerbouw is het de kringloop die boeit . Het dwingend regeren van de opvolger kan ook een reden zijn. Zelden is de oudedagsvoorziening/geld de reden.

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  Gert uit Dalfsen...................
  JE BENT EEN EIKEL !

 • no-profile-image

  ED

  En hoe zit het nu met de levensverwachting van een NL-Boer?

 • no-profile-image

  de jeugd

  Iedere grondgebonden boer die zijn bedrijf niet voor een schijntje overdraagt, heeft een best pensioen. De midlife boer die deze grond vervolgens voor 40.000 euro kan kopen, heeft ook geen reden tot klagen. Het probleem zit bij de aankomende generatie, deze heeft nauwelijks kansen, tenzij dat hij/zij in de luxe positie zit dat hij/zij ook voor een schijntje kan overnemen van pa en moe. Met name dit laatste houdt de landbouw in de benen, betet gezegd in de lappenmand.

 • no-profile-image

  jantje

  Het enige waar LTO voor zorgt,zijn de grote bedrijven.
  Dat moet nu zo onderhand wel bekend zijn dacht ik zo.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Gerard uit Zeeland, ik begrijp je helemaal !!!... Tussen het betoog van Han en Gerard, denk ik mij het meest thuis te voelen. Het gaat uiteindelijk om een gezonde mix, met het doel dat wij het zo voor elkaar krijgen, dat de boog niet contineu gespannen staat. Daar gaat het om, wij moeten plezier houden in onze bezigheden!!!... denkt o.g.t. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Gerard

  Han, het zou natuurlijk ook kunnen dat ze vinden dat ze goud hebben en het koesteren. Natuurlijk is het goed om naar je partner om te kijken, maar in een bepaalde vredige stijl leven, wars van reizen en pleziertjes waar we lekker mee gemaakt worden heeft ook wel wat en hoeft niet te betekenen dat de partner wéér in de kou blijft staan. 30 uur in de week werken houd die mensen bovendien gezond en bij de tijd en geeft het gevoel er nog bij te horen. Ik vind daar niks mis mee en merk slechts op dat deze mensen vaak gezond en niet ingeslapen overkomen. Dit in tegenstelling tot mensen die veel te vroeg zijn stil gevallen.

 • no-profile-image

  henk

  Als een boer stopt ,komt de fiscus om de hoek,moet de de boerderij op de privebalans,moet hij soms enkele tonnen aan belasting betalen terwijl er niets met de boerderij gebeurt

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.