Home

Achtergrond 267 x bekeken 4 reacties

Bloembollenareaal krimpt 7 procent

Het bloembollenareaal is 7 procent kleiner dan vorig seizoen.

Bij vrijwel alle gewassen krimpt het areaal. Dit blijkt uit de statistiek voorjaarsbloeiende bolgewassen van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en het Productschap Tuinbouw (PT).

Het areaal voorjaarsbloeiers komt in het seizoen 2009/2010 uit op ruim 13.750 hectare. Dat was vorig seizoen nog 14.710 hectare. Bij de tulp, veruit het grootste gewas, komt het beplante areaal voor het eerst sinds jaren onder de 10.000 hectare. Met een krimp van 7 procent daalt het beplante oppervlak tulpenbollen naar ruim 9.850 hectare.

De terughoudendheid bij het beplanten komt voort uit de slechte financiële resultaten van de afgelopen jaren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een kweker

  Dit jaar is ook waarschijnlijk 300 ha niet opgegeven dan blijft de krimp toch 7%!? Dit is overigens nog 10% tekort.

 • no-profile-image

  john

  Het zou ook stom zijn om alles op te geven voor de statastiek van list en bedrog.

 • no-profile-image

  mark heemskerk

  7 % klinkt heel leuk, maar lees blz. 5 van het statistiekenboekje en we weten dat er bijna 300 ha van kwekers van vorig jaar niet is opgegeven. Tellen we dit er bij op, dan is de krimp nog geen 5%. Tulpen corrigeren we dan van ruim 7% naar nog geen 4,5% krimp. Laten we wel met de echte cijfers naar buiten komen!!
  Overigens wordt het misschien tijd om de mensen die te laat hun spullen inleveren( zijn waarschijnlijk ieder jaar dezelfde) te gaan beboeten met enorme bedragen.

 • no-profile-image

  mark heemskerk

  Ja idd kweker uit Noord Holland. Er zal zeker weer 300 ha. niet opgegeven zijn. Dit wordt daar ook mee bedoeld. Dus is er 300 ha meer als in het boekje staat dus geen 7 % krimp. Simpel toch. Wacht maar op de aanpassingen over 6 weken, zal je het zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.