Home

Achtergrond 243 x bekeken 3 reacties

Black Earth Farming positief ondanks verliezen

Black Earth Farming (BEF) heeft vorig jaar 32 miljoen euro (1,1 miljard roebel) verlies gemaakt bij een omzet van 56 miljoen euro (2,2 miljard roebel).

Toch blijft het Zweeds-Russische beursgenoteerde bedrijf dat 330.000 hectare graan en koolzaad controleert, positief.

In 2008 boekte BEF, genoteerd aan de beurs in Stockholm, ook al een groot verlies van 18 miljoen euro. Deels is het nieuwe verlies het gevolg van 2,7 miljoen euro afwaardering van haar biologische bezit: graan in opslag en hectares in bezit. Prijzen daalden 31 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter Sture Gustavsson blijft positief en stelt dat het bedrijf langzaam meer flexibel, slank en winstgevend wordt. "Onze investeringen in eigen opslag maken dat we in de toekomst minder kosten maken", aldus de topman. Hij verwacht dat voorraden wereldwijd terug zullen teruglopen.

BEF controleert nu 330.000 hectare tegen 317.000 hectare een jaar eerder. Van ongeveer de helft van de hectares wordt geoogst. Daarvan is nu 216.000 hectare in eigen bezit, tegen 95.000 hectare een jaar eerder. BEF is opgericht in 2005 door de succesvolle Russische ondernemer Michel Orlov.

Het bedrijf is uniek in dat het geld van buiten Rusland aantrekt voor agrarische productie, terwijl het bovendien boeren als schakel uitschakeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  In Rusland is geen echte boerenstand meer. Die zijn zeer tactvol uitgehongerd of domweg vermoord in het verleden. Toch liggen daar enorme mogelijkheden. Oekraïne was ooit DE graanschuur.

 • no-profile-image

  Han

  Zou het uitschakelen van zelfstandig opererende boeren positief zijn??? Dit artikel suggereert van wel.
  Ik ben van mening dat boeren bereid zijn goedkoper te werken dan bedrijven die voor 100 % werken met vreemd personeel, dat ieder uur betaalt wil zien. Dit wil niet zeggen dat zo'n groot bedrijf niet goedkoper kan produceren als ook alle kosten bij een zelfstandige boer worden mee genomen.

 • no-profile-image

  Han

  Teun Tuinder even en misverstand uit de wereld helpen. In Rusland zijn praktisch nooit Oekraine zijn ze door >Oom Stalin< met ca. 11 miljoen uitgehongerd en uit gevroren in de dertiger jaren. Hier lopen nog mensen rond met een boeren hart en ziel en die doen het naar omstandigheden (weinig kapitaal en hoge rente geen infrastructuur) goed. Dit kan ik van de Russen niet zeggen, zij werken liever op plaatsen waar je en geen viese handen krijgt en niet moe wordt. Het hadden moderne Nederlanders kunnen zijn. Geen gastarbeiders dan geen oogst (groente, melk, vlees etc.)

Of registreer je om te kunnen reageren.