Home

Achtergrond 266 x bekeken

'Biologische telers zijn meer gemotiveerd'

Biologisch agrarisch ondernemers zijn meer gemotiveerd en beschikken meer over het vermogen om te innoveren.

Dat zijn voorzichtige conclusies van Wageningse onderzoekers Rosemarie Slobbe en Marleen Onwezen. De onderzoekers deden kwalitatief onderzoek waarbij tien biologische en vijf gangbare ondernemers in de akkerbouw en de vollegrondsgroenteteelt werden betrokken. Het kleine aantal bij het onderzoek betrokken ondernemers noopt de wetenschappers hun conclusies met voorzichtigheid te brengen.

Volgens Slobbe en Onwezen ontstaat langzamerhand meer contact tussen biologische en gangbare ondernemers. Ze zien dat biologische ondernemers vaak een kritische houding aannemen en dat maakt ze ook meer veranderingsgezind. De kritische houding zorgt echter ook voor een afstand met gangbare sectoren.

Volgens de onderzoekers zullen professionalisering en uitstraling van innovaties in de biologische akker- en tuinbouw naar de gangbare sectoren bijdragen aan een wederzijdse uitwisseling van kennis en ervaring. De onderzoekers stellen dat ondernemers in de gaten moeten krijgen dat verandering geen bedreiging is, maar een kans. En dat realiseren van kansen bijdraagt aan het ondernemerschap.

Slobbe en Onwezen zeggen dat nog goed moet worden nagedacht over de scheiding die in onderwijs, onderzoek en beleid is aangebracht tussen de biologische en gangbare sectoren. Die scheiding belemmert uitwisseling van kennis en verstoort bovendien de wederzijdse beeldvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.