Home

Achtergrond 391 x bekeken 14 reacties

'Biobrandstof leidt tot honger'

Mensen in ontwikkelingslanden worden de dupe van het Europese beleid om 10 procent van alle diesel en benzine in 2020 uit duurzame energie te halen.

De alternatieve autobrandstof zal in de Europese Unie vooral komen van biobrandstof, die de productie van voedselgewassen elders in de wereld verdringt. Dit staat in een vandaag gepubliceerd rapport van Niza en ActionAid International, organisaties die zich inzetten voor Afrikaanse landen.

Volgens het rapport zal de vraag naar biobrandstoffen vijf keer zo groot worden en zal twee derde hiervan moeten worden ingevoerd, het merendeel vanuit ontwikkelingslanden. Hiervoor zou ruim 17 miljoen hectare landbouwgrond, een oppervlakte die overeenkomt met de helft van Italië, moeten wijken. Gewassen als maïs, cassave, oliepalm, soja en suikerriet zal daarbij plaats moeten maken voor energiegewas, waardoor er honderd miljoen mensen bij zullen komen die honger lijden, vrezen beide organisaties.

Niza roept minister Jacqueline Cramer (milieu) op om in haar actieplan om de Europese doelstelling te halen zo veel mogelijk uit te gaan van zonne- en windenergie in plaats van biobrandstof.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er zal een beetje honger in de wereld moeten blijven, wanneer dit niet het geval is krijgen de Nederlandse/europese producenten structureel onvoldoende vergoeding voor het produceren van de hoogste kwaliteit voedsel.

  Ik weet: het klinkt absoluut niet leuk maar toch is dit de bittere waarheid.

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Biobrandstof is niet de echte oorzaak van honger. De hoofdoorzaak is de scheefgegroeide welvaartverdeling in deze wereld. De prijs van agrarische producten, zoals graan, zijn tot brandhoutniveau gedaald. Dan moet men zich niet druk gaan maken dat deze producten als brandstof gebruikt gaan worden. Het is een soort bodem in de markt, die de energieprijzen volgt. Dat het voedsel voor de derde wereld dan nog te duur is ligt niet aan het prijsniveau van voedsel. Om de honger in derde wereldlanden in te dammen, zouden de politici van die landen voedselexport moeten verbieden of beperken, naar het voorbeeld van Argentinie niet lang geleden. Maar blijkbaar kiezen zij voor eigen geldelijk gewin boven dat van de belangen van de bevolking. De schuld ligt niet bij de agrariers wereldwijd: er wordt immers voedsel genoeg/teveel geproduceerd, anders zou het prijsniveau wel hoger liggen dan die van brandstof.....

 • no-profile-image

  boerke

  De oorzaak is heel simpel weg te nemen. Kijk naar de olielanden die barsten van de oliedollars, alleen die dollars werden en worden niet goed verdeeld onder de bevolking en hetzelfde gebeurt in de westerse landen. DE RIJKEN WORDEN STEEDS RIJKER EN DE ARMEN WORDEN STEEDS ARMER. Dus verdeel het geld onder de armen en het probleem is opgelost.

 • no-profile-image

  Han

  Hans Let op mijn woorden >afbouw subsidies zal de derde wereld niet vooruit helpen<. Als wij, de rijken, niet van plan zijn een of meerdere stappen terug te doen (rijkdom inleveren), komen de armen nooit vooruit. Ik denk dat we het er snel over eens zijn >De grondstoffen zijn beperkt< Grondstoffen is het enige wat waarde heeft en die waarderen we onder. Wees eerlijk veel mensen in derde wereld landen werken niet! Wij hebben China lang als "derde" wereld gezien en nu zie je hoe snel zij vooruit komen door te werken. Kijk in de Europese huizen van bewaring en je ziet (het spijt me) Donkere mannen, geen Chinesen en toch zijn er zat Z.O. Aziaten gevlucht de laatste decennia. het werk etos maakt een groot verschil. Ik zeur toch ook niet over Hoe komen de Russen op gelijk niveau met W.Europa. Zij lijden ook aan het >Manjana< Syndroom. Dus proberen zij de toko op te krikken met gast arbeiders uit (alweer) Azie. Tot slot Hans zal een groot deel van Afrika nooit landbouw exporterend kunnen worden, omdat de zandbak te droog is en water ontbreekt. Ik heb in de woestijn landbouw bedreven en dat betekent een onnoemelijk strakke WATER planning en dan nog wordt het zilt. Als jij hier een >duurzame< oplossing voor hebt houdt de halve wereld bevolking zich aanbevolen!! Wat er bij jullie met de het Amazone geied gebeurd is ook niet allemaal even kosjer. Hier kan europese subsidies afschaffen niets aanverbeteren hooguit verergeren. Hier een alternatief voor de economie, wat me zeer reeel overkomt. http://www.normeconomics.com/

 • no-profile-image

  boer

  Een goed voorbeeld is de USA,daar kan je zien wat er gebeurd als de gewassen voor etanol worden gebruikt. Een akkerbouwer hoeft dan niets meer te doen,een boer verkoopt zijn koeien en wordt ook akkerbouwer. Met als gevolg dat het veevoer niet meer te betalen is en er veel boeren failiet gaan. Op korte termijn is er dan niets aan de hand maar op lange termijn zal de melk toch duur worden. En de mais is dan al kunstmatig duur gemaakt dus het voedsel, de eerste levens behoeft voor mensen is dan gewoon te duur.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het klinkt idd niet leuk en gelijk heb je Hans.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Wat is het nou ? Als we voorraad hebben (graan, suiker) dan mogen we het niet exporteren. Want dan is het slecht voor de arme landen. En als we de voorraden gebruiken ipv duur opslaan, dan is het ook slecht voor de arme landen.
  De arme landen blijven arm, omdat ze anders geen geld meer van de industrie landen meer in de schoot geworpen krijgen.

 • no-profile-image

  Hans

  Han, je geeft niet aan hoe die arme mensen hun geld dan wel moeten verdienen. Want aan olie of mineralen die ze in de grond hebben worden ze eerder armer dan rijker. Neem Nigeria als voorbeeld, de nederlandse shell is daar echt niet bezig voor de Nigerianen. Als er in Africa Jathropha geteeld wordt (die kun je telen op grond die niet voor voedsel productie geschikt is vanwege klimaat) gaat dat met buitenlands geld, en vloeit de winst naar de buitenlandse eigenaar van dat geld, dus daar schieten ze ook niks mee op. laatst Keuringsdienst van waarde gezien over Uitgelegde legkippen die als soepkippen naar Togo gingen, mooi programma maar dieptriest. Arme landen komen allen maar naar boven via hun landbouw, dat is de meest brede sociale werkgelegenheids optie die ze hebben. Het zou de EU sieren om in 10 jaar alle landbouw steun en subsidies af te bouwen. Ik heb je commentaar gelezen over de biologische vakbeurs waar je geweest bent, volgens mij is dit de toekomst voor de NL landbouw, Iedere boer, ook in Brasil, ik ook, heeft er een spuughekel aan, ze zullen er net zo min aan willen als nu de NL gangbare boeren en daar zit juist de kracht van biologisch. Biologisch heeft ook geen EU marktbescherming nodig, het systeem produceert in principe regionaal. In Sao Paulo is er een soort webwinkel opgezet waar 2 maal in de week de biologische boodschappen thuis worden bezorgd, wortels met de grond er aan, zo vers, en sla met een levende rups erin. Ze slaan alle industrie en supers over, regelrecht van boer naar consument. Wat in NL dan weer een probleem is, is dat je weer tijd moet maken om je eten te bereiden. Als ze verstandig zijn, mogen verwerkte producten nooit de naam biologisch dragen. Boeren die echt aan grootschalige voedsel productie willen doen, zoeken andere plaatsen op, daar waar ze een lage kostprijs kunnen garanderen, en de bloemen hebben al laten zien dat dat ook in Africa is. Bio brandstof leidt niet tot honger, protectionisme, marktbescherming en subsidie wel, omdat grote delen van de wereld bevolking worden uitgesloten

 • no-profile-image

  Han

  Hans niet dat ik het niet met je eens ben, maar toch klinkt uit je commentaar weer de frustratie door over de SUBSIDIE. Tercht of on terecht is in dit artikel niet van belang. De onderzoekers stellen, dat bio brandstof op grote schaal ten koste zal gaan van de voedsel voorziening, komt eerst tot uiting in de arme landen. Dit vermoeden had ik al heel lang, het westen teelt er zijn olie voor brandstof. Op deze grond groeit dus geen ETEN. dit laatste hebben deze mensen te kort evenals geld om eten te kopen op de goedkope (te) wereld markt. Hogere of lagere prijzen voor voedsel maakt in de arme landen niets uit, er is geen productie van eerste levens behoeften. Alle agrarische producten die er op schaal worden geteelt zijn voor de RIJKE landen en onder toezicht van deze landen geproduceerd. Neo Kolonialisme.

 • no-profile-image

  Hans

  De enigste manier waarop een arm land zichzelf aan de haren uit het moeras omhoogtrekt is door het voedsel uit de mond van de eigen bevolking te sparen en het te exporteren. Het ergste wat je dan kan tegenkomen, zijn van die zelfgenoegzame nederlandse boeren die 65% van wat ze, in een beschermde markt, produceren, met subsidie exporteren, je eigen thuismarkt in een schroothoop veranderen. Jouw eigen kwalitatief betere, lekkerder,goedkoper product bestempelen als onbetrouwbaar, omdat de tracering niet op zijn Europees gebeurd, komend uit verweggistan, door "slavenarbeid" geproduceerd omdat de lonen er nou eenmaal veel lager zijn. En als die zelfgenoegzame NL boeren bij ons in Brasil komen en ze de Braziliaanse Churasco voorgeschoteld krijgen, het land, de soja, de koeien en de varkens en zijn rijkdom zien, zichzelf vertwijfeld afvragen, waarom krijgen wij dit in NL niet voor mekaar. Het spijt me maar ik vind de voorgaande commentaren walgelijk.

 • no-profile-image

  gert

  Afrika is schatrijk aan grondstoffen , olie en mineralen,teveel gaat verloren aan burgeroorlogen ,dictators die zichzelf verrijken,zo hou je honger,moet het westen dit zich allemaal aantrekken ?

 • no-profile-image

  Hans

  Nee klinkt absoluut niet leuk, vooral niet uit de mond van een door subsidie en marktbescherming overeind gehouden Friese boer.

 • no-profile-image

  nn

  In een ontwikkelingsland kun je niet in je levensonderhoud voorzien als je boer bent, de producten brengen te weinig op. Door een prijs bodem te maken heeft een boer in de derde wereld een boterham, en kan hij zichzelf redden. Biobrandstof is dus een WIN WIN sutiatie.

 • no-profile-image

  gert

  Geldgebrek en het ontbreken van goede werkgelegenheid in de arme landen leidt tot honger

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.