Home

Achtergrond 342 x bekeken 7 reacties

Bijna derde agrarische bedrijven klein

Vorig jaar was 30 procent van de agrarische bedrijven in Nederland klein. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De 22.000 'kleine' agrarische bedrijven waren samen goed voor 2,7 procent van de totale productie.

Kleine bedrijven gebruiken 8 procent van het totale landbouwareaal, oftewel 150.000 hectare. Deze omvang komt overeen met het totale landbouwareaal van de provincie Drenthe. Het aantal kleine bedrijven is vorig jaar licht gedaald.

Bedrijven zijn volgens het CBS klein bij een economische omvang tussen de 3 en 20 Nederlandse Grootte Eenheden (NGE). De NGE kan voor sectoren verschillend worden vertaald. Een hectare wintertarwe komt bijvoorbeeld overeen met 0,8 NGE.

De kleine boeren opereren doorgaans hobbymatig of willen binnen afzienbare tijd stoppen. Het gaat vooral om oudere ondernemers en ondernemers die naast hun eigen bedrijf nog een andere baan hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Ik heb dit artikel ook net gelezen op Nieuws Nu. Verder staan er ook artikelen; Geen ruimte in groei regio Rotterdam (470 ha industrie-terrein tekort de komende 10 jaar) Er komt een nieuwe crisis ( Nout Wellink) Zien jullie enig verband?
  Het verhaal moet met stemmingmakerij de burgers beinvloeden en verdoezelen de belangens en acties van Industrie/economie/banken , deze azen op het boerenland Maar er staat gelukkig ook een artikel; De crisis is goed voor familiebedrijven??! Een gewaarschuwd bedrijf telt voor 2.

 • no-profile-image

  Schaapje

  Wat wordt verstaan onder agrarisch bedrijf of hobbyboer of deeltijdboer?

 • no-profile-image

  Leen

  "Bijna derde kleine agrarische bedrijven klein" ??? De beheersing van de Nederlandse taal is bij de redactie ook niet meer wat het geweest is. Volgens mij is 100% van de kleine agrarische bedrijven klein.

 • no-profile-image

  Zandboer

  ach, als je aan 1 ha niets over houdt, dan is het meer 100 ha niet veel beter
  als de verdiensten in schaalgrootte op machine en inkoopniveau verdient moet worden, dan is er een andere conclusie
  prijzen zijn te laag om rendement te halen
  dat kan best los staan van schaalgrootte

 • no-profile-image

  arend

  het eigenlijke probleem word niet benoemd en dat is dat onze produkten niet genoeg opbrengen

 • no-profile-image

  Ineke

  Er staat dat deze bedrijven klein zijn en er staat niet dat ze TE klein zijn. Dat maakt een groot verschil. En die simpele rekensom dat 1 ha niet uit kan en dus 100 ha zeker niet, gaat natuurlijk niet op. Het voordeel van schaalvergroting is dat de mechanisatiekosten sterk worden gereduceerd. Eigen mechanisatie bij teelten van kleine omvang zijn meestal niet rendabel. Zo sterk afgeven op schaalvergroting, zoals in dit forum vaak gebeurt, is niet geheel terecht. Afgeven op alles wat klein is evenmin. 100 bedrijven, 100 verschillende resultaten.

 • no-profile-image

  andre de busschop

  wat onzin kraamt ge toch allemaal uit
  veel te klein?dan heb ge zondag niet gekeken naar texcas op nl 1 landbouwers met 700melkkoeien zijn op 20 jaar gesneuveld zijn die dan te klein
  het word hoog tijd dat iedereen zich gaat bezinnen groot of klein dat we niet kunnen blijven werkenonder de kost prijs.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.