Home

Achtergrond 252 x bekeken

Bijna 900 Spaanse dorpen verdwenen sinds 1995

Het platteland van Spanje loopt in een rap tempo leeg.

In de afgelopen vijftien jaar zijn 876 dorpen ontvolkt geraakt. Dat heeft het Spaanse bureau voor statistiek (INE) gemeld, aldus de Spaanse radiozender Cadena SER maandag.

Vooral in de noordelijke regio's Galicië en Asturië is de ontvolking een groot probleem. Van de dorpen die in de afgelopen vijftien jaar zijn verdwenen, lag 56 procent in Galicië en 18 procent in Asturië.

De Spanjaarden verlaten massaal het platteland, omdat de werkgelegenheid door onder meer de schaalvergroting en mechanisering in de landbouw fors is gedaald. José Ramón Gómez, voorzitter van het bestuur van de Galicische provincie Lugo, noemde het tegengaan van de krimp op het platteland "de uitdaging van 21ste eeuw''. Hij bepleit forse investeringen in onder meer de werkgelegenheid en de sociale voorzieningen in de dorpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.