Home

Achtergrond 204 x bekeken 1 reactie

Bedrijven nog altijd tegen openbaren controles door VWA

Bedrijven uit de voedselketen zijn, ruim drie jaar na het besluit hiertoe, nog altijd fel gekant tegen het openbaar maken van controlegegevens door de Voedsel en Waren Autoriteit.

Dat bleek vanmiddag in een gesprek met de vaste Kamercommissie LNV. Aanleiding vormde de evaluatie van de proef met openbaarmaking, die minister Gerda Verburg eind vorig jaar naar de Kamer had gestuurd.

De kritiek richtte zich vooral op de wijze waarop de VWA de controles verricht en vervolgens de gegevens openbaart: omdat wordt gewerkt met steekproeven, ontstaat rechtsongelijkheid, vindt het bedrijfsleven. Daarnaast zouden negatieve rapportages twee jaar op een website staan.

Bovendien, betoogden vertegenwoordigers van de levensmiddelenindustrie, bakkerswezen, groente- en fruithandel en supermarkten, zijn er al private systemen voor voedselveiligheid; openbaarmaking door de VWA voegt daar weinig aan toe.

Vertegenwoordigers van de VWA op de publieke tribune - de organisatie was zelf niet uitgenodigd - bestreden de kritiek dat negatieve rapportages niet snel gecorrigeerd worden.

Sinds 2006 openbaart de VWA gegevens over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, frituurvet in snackbars, naleving van hygiëneregels in slachterijen en de veiligheid van speeltoestellen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    john

    vreemd dat de organisatie zelf niet uitgenodigd was.

Of registreer je om te kunnen reageren.