Home

Achtergrond 761 x bekeken 40 reacties

Amerikaans melkveebedrijf in opspraak

Het melkveebedrijf Willet Dairy, gelegen in het Amerikaanse Locke, is in opspraak na een undercoveractie van de dierenwelzijnsorganisatie Mercy for Animals.

Op de tv-zenders CNN en ABS waren beelden te zien van onder meer het schoppen en slaan van koeien. Willet Dairy is een groot melkveebedrijf met zo’n 5.000 koeien. Volgens Amerikaanse media levert het bedrijf onder meer jaarlijk zo’n 1,5 miljoen kilo melk voor verwerking in New York. Een medewerker van Mercy for Animal filmde in januari schokkende beelden van zieke koeien, koeien die werden rondgesleurd en geschopt en geslagen.

Ook werden beelden vertoond van het onthoornen van kalveren en couperen van staarten. De beelden leiden tot verontwaardiging door heel het land. Kaasbedrijf Leprino Foods zou volgens Denver Business Journal inmiddels hebben aangegeven niet langer melk van Willet dairy te willen betrekken.

Losse incidenten

De manager van Willet Dairy heeft tegenover de Amerikaanse media verklaard dat de opnamen die Mercy for Animals heeft gemaakt bestaan uit losse incidenten. Ook zouden niet alle beelden op het bedrijf zijn gemaakt. Het onthoornen en couperen van koeienstaarten is volgens Willet Dairy normaal in de Amerikaanse melkveehouderij. Daarnaast zou het melkveebedrijf goed voor zijn dieren zorgen. Wel zou er een werknemer van het bedrijf na uitzending van de beelden zijn geschorst. De Amerikaanse dierenbescherming heeft inmiddels aangekondigd een onderzoek naar Willet Dairy in te stellen.

Mercy for Animals legt een directe link met de grote hoeveelheid melkkoeien die veehouders in de VS houden en suggereert dat de werkwijze zoals op Willet Dairy op grote schaal voorkomt. Amerikaanse belangenorganisaties in de melkveesector geven aan dat Mercy for Animals de sector onterecht in een slecht daglicht stelt. De organisaties roepen veehouders op om het gecreëerde beeld te corrigeren en het echte verhaal over de sector naar buiten te brengen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kani Baal

  Feitelijk is er geen speld tussen te krijgen Joost. Veel van jouw argumenten zijn feitelijk juist. Dat er een paar in hun wiek geschoten zijn zal best.........echter een melkveehouder wil ook de kost verdienen en we leven niet in Utopia....

 • no-profile-image

  joost

  Oh,unaaitmesteeds, ik weet heel goed waar ik over praat, want ben veel bij melkveehouders geweest en heb er ook zelfs gewerkt, jaja.
  Ik weet heus wel dat de meeste boeren zo goed mogelijk proberen te zorgen voor hun dieren, maar het blijft gewoon een feit, maak je gebruik van dieren, dan heb je altijd dierenleed en als je dan kijkt naar het product en de milieuschade, dan komt melk er niet goed vanaf, want de voordelen voor onze gezondheid weegt lang niet op tegen de nadelen, het melk word geproduceerd voor kalveren en niet voor mensen en daar heeft de mens flink schade van.
  Waarom moeten we 75% uitvoeren, laten we alleen onszelf bedruipen, dat scheelt al heel veel milieuschade en land.

 • no-profile-image

  koren

  Los van groot of klein zijn er in Nederland maar wat vaak "kleine" boeren die vee verwaarlozen. Wanneer dit aan het licht komt, dan is het op dit forum ach en wee, psychische problemen en zomeer. Zo gauw als het echter om een groot bedrijf gaat, dan gaan dezelfde mensen stigmatiseren. Kortom selectieve vooringenomen stellingnames.

 • no-profile-image

  Boesje

  Niet de boeren zijn fout maar het systeem is fout. Liberalisering werkt niet. Simpel toch. Eerst maar eens erkennen. Dan los je het probleem ook wel op.

 • no-profile-image

  geen boer

  tsja, zoals eerder gezegd; niet goed te praten maar het wordt, zéér ten onrechte, gepresenteerd als een logisch gevolg van schaalvergroting. En de media hobbelen erachteraan, want een dag zonder een 'schandaal' bloot te leggen is een dag niet geleefd. Dit is tenslotte waar de lezers voor betalen! 5000 koeien en wel anderhalf miljoen kilo melk geleverd, poe poe wat een research! Lang leve de copy/paste! N.B. Ik ben niet voor deze schaalgrootte, maar zeker niet om dit soort tendentieuze kulredenaties. Ben wereldwijd op megabedrijven geweest en durf rustig vol te houden dat de gemiddelde koe het daar veel beter heeft dan in kleinschalige gebieden, en al helemáál de zeer kleinschalige gebieden.

 • no-profile-image

  Stefan vd Z

  LTO pleit voor schaalvergroting.... willen we met onze sector in dit daglicht komen te staan???

 • no-profile-image

  boerin

  En Joost, ik zie regelmatig beelden van kindermishandeling op TV. Dus moet men niet verbaasd zijn dat dit gebeurd!!!
  Alle kinderen zouden wereldwijd ontrokken moeten worden aan de ouderlijke macht.
  Elk intelligent persoon weet dat NIEUWS bestaat uit incidenten, uitzonderingen op de regel, anders was het geen nieuws.
  Jij weet ook wel dat ouders over het algemeen goed voor hun kinderen zorgen, en zo zorgen boeren over het algemeen goed voor hun dieren.
  Dit neemt niet weg dat zowel kindermishandeling als dierenmishandeling aandacht moet krijgen en aangepakt dient te worden.

 • no-profile-image

  boerin

  Wel erg gemakkelijk om de schuld in de schoenen van het personeel of het systeem te schuiven. JIJ bent als boer verantwoordelijk voor het welzijn van je dieren. Kun je die verantwoordelijkheid niet aan, dan .....

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  sorry mensen maar het maakt geen zak uit of je nu 10 of 10000 koeien hebt! Een persoon kan ongeveer 70 tot 100 koeien verzorgen. Je moet gewoon met respect je dieren behandelen en verzorgen, als jij ze goed verzorgt zorgen ze ook goed voor jou zei mijn Pa altijd al. Wanneer je te groot wordt om alles zelf te doen, moet je goed personeel nemen. Hiervoor geld weer hetzelfde zorg goed voor hen zorgen ze ook goed voor je koeien. Natuurlijk moet je dit wel aankunnen zoniet ga wat anders doen voordat je excessen krijgt zoals op Willet Dairy. Het is heel jammer dat de goede bedrijven ook schade ondervinden van een enkel voorval! Maar het is niet anders, hopelijk zien we ook de supper strak en goed georganiseerde berijven die wel goed en met respect hun koeien verzorgen. Dat alleen kleinere bedrijven dat kunnen is dikke onzin!!! Wij melken er 2200, en hebben elk uur van de dag 10 personen die bezig zijn met de koeien, welk bedrijf van 70 koeien kan dat zeggen?? 's nachts slaapt die boer er kan van alles met zijn koeien gebeuren hij ondekt het pas in de morgen terwijl bij ons altijd iemand in de stal is bij de koeien! Waar is er meer aandacht en zorg voor de koe??

 • no-profile-image

  Han

  @Piet. Zoals vaker moet ik zeggen wijze woorden en WAAR. Maar door dit artikel dat zeker de wereld van de >Dieren vrienden< en boer>haters< over gaat hebben we weer een berg werk te verzetten om aan te tonen dat het meestal anders is. Helaas is harde hand wel eens nodig om erger te voorkomen, "Net als in de mensen maatschappij, waar door zachte hand veel misgelopen is". Dit laatste mag ik zeker niet tegen de dieren lovers zeggen, zijn zien dieren en mensen op gelijk niveau. Trek zelf je conclusie.

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  Mien Vrou most een kat hebben vorige jaare, voor in huus, welteverstaan.
  Noe begriept iedereen het al wel, de veur-klauwen eruut, en de ballen eraf.
  Ik, koeieboer in hart en ziel, die ok wel eens een koei onder z'n hol trapt alsdie nie luusteren wil kon dit iedee alleen al nie aanhoore. Volgens de vee-arts worden alle katten van alle burgers die toch zonne diere-vrind zijn in ieders geval de klauwen eruit-getrokken - letterlijk - en as't een manneke is dat knippe ze zu'n balle er ook nog af!!!!!
  NOU DAT IS DIEREN MISHANDELING EERSTE KLAS!!!!!! verschil is dat dat in de bureger mens z'n veurdeel is, dan is dat wel normaal.
  Dieren mishandeling is niet goed te praten, en toch zeeker da filmpke niet (ook op youtube te vinden) maar de burgers die zo noodig konijnen-voer motte eten moete eerst maar eens naar zichzellef kijke.
  Bedank

 • no-profile-image

  jan

  Ja joost ik snap dat je het niet snapt. Als je al bij veel melkveehouders bent geweest ben je vast weer snel van het erf getrapt met je bekrompen gedachten. Ik lust graag kaas, en voor 1 kilo ja daar is 10 liter voor nodig. En daar word inderdaad ook veel van uitgevoerd. Goed voor de betalingsbalans. Daar moeten we jouw daar nu ook van onderhouden. Met werken willen wij ook goed verdienen.
  En kalveren in kisten stoppen is al lang verleden tijd. Kunstmatige inseminatie is oa om ziekte overdracht te voorkomen en om betere koeien te fokken en geen verkrachting, nog nooit de kruisruimte ervaren zeker. en s'nacht brandt er tegenwoordig een oranje sfeerlicht, stroom kost ons ook geld. Wij moeten goed voor de dieren zorgen, dan zorgen rustige en gezonde dieren voor een betere melkproductie.

 • no-profile-image

  Het is zo gewoon

  Het is inmiddels al ruim 30 jaar geleden dat ik zag hoe melkkoeien ook behandeld konden worden. Met respect. In plaats van een stok had een boer aan het eind van de stok een stuk tuinslang van plastic bevestigd in de kleur groen. Hij was daarmee heel voorzichtig en gaf er wel eens een zacht tikje mee, een aai was het eigenlijk. Slaan deed hij niet. Hij zei: Als je van een koe een topprestatie verlangd, dan moet je de koe begeleiden en verzorgen maar niet afslaan.
  Het was voor mij: Zo kan het dus ook.
  Op mijn ouderlijk bedrijf ging het er wel eens anders aan toe. Maar toen het moment zich voordeed, haalde ik het hiervoor geschrevene als voorbeeld aan. En dat het ook anders kon. De ogen van de oudere broer groeiden van verbazing. Daaruit sprak verbazing, alsook de gedachte: hoe durf je. Maar het leuke van al was toch wel, dat diervriendelijkheid zijn intrede deed op het ouderlijk bedrijf. Daar hebben mijn oudere broer en ik nooit meer één woord over gesproken.
  Slechts de verandering blijft, en dat was een goeie.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Wij hebben nu verschillende reactie's geschreven en gelezen. Daar is dit forum voor, dat is oké. Ik wil er nog iets aan toevoegen; het gaat er uiteindelijk niet om hoeveel koeien wij melken en verzorgen, het belangrijkste is hoe!!!, wij dat doen!!!... Als de Boer gestresst is (door te veel werk, tegenslag, ontevredenheid, schuldenlast of wat het ook moge zijn) en zijn medewerkers/sters, wordt dat automatisch overgedragen op de dieren!!!... Daarom verdienen dieren en medewerkers/sters in alle opzichten de aandacht die zij verdienen!!!... Daar moet de Boer, in de eerste plaats voor zogdragen!!!... Mevrouw Boerin, heeft dat in haar reactie van 15:06 uur heel mooi geformuleerd !!!!!.....

 • no-profile-image

  AARDBOL-BEWERKER

  Weer typisch reacties van mensen die iets tegen grotere bedrijven hebben, Er knomt overall dieren leed en dieren mishandeling voor, niet goed te prten op zich, maar het heeft absoluut niets met de grote van het bedrijf te maken, maar alles met de boer, of manager. Die dient de zaak in de gaten te houden en frans uit californie, als jullie mensen in dienst hebben die op zo'n gruwelijke manier van een lastige stier af kwamen dan was ook hier het management fout, die dienen naar het personeel te luisteren als het om lastige of gevaarlijke stieren gaat, en deze naar de slacht brengen!!!! Dan hoeft het personeel niet zelf het probleem op te lossen.

 • no-profile-image

  W.D. Hoard

  The rule to be observed in this stable at all times, toward the cattle, young and old, is that of patience and kindness. A man's usefulness in a herd ceases at once when he loses his temper and bestows rough usage. Men must be patient. Cattle are not reasoning beings. Remember that this is the Home of Mothers. Treat each cow as a Mother should be treated. The giving of milk is a function of Motherhood; rough treatment lessens the flow. That injures me as well as the cow. Always keep these ideas in mind in dealing with my cattle.

 • no-profile-image

  boerin

  @Teun, boeren, managers of directeuren die hun koeien enkel zien als produktiemiddel (geen aandacht voor dierenwelzijn) hebben geen bestaansrecht, ethisch niet maar ook economisch niet.
  Alleen koeien die in topconditie zijn, geen stress hebben, goed te eten en drinken krijgen, niet kreupel zijn, et cetera, geven genoeg melk en levensduur om iets aan te verdienen.
  Het werkt net zoals met personeel. Wanneer je je personeel goed behandeld, wordt je ook goed behandeld door je personeel. Behandel je ze als 'shit', mag je 'shit' terug verwachten.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Gewoon door de spindoctors van de bio-industrie Mercy for Animals in diskrediet brengen. Doen wij in dit land ook maar al te graag. Dit krijg je met die achterlijke schaalvergroting......maar ja het LEI he.die zeggen dat het moet....

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Bedrijven met 5000 koeien zijn bedrijven met een directeur. Iemand die inmiddels meer verstand(hoopt) te hebben van efficiëntie. Zien inmiddels een koe als een puur productiemiddel. Feitelijk hebben ze alleen het uier nodig, jammer dat er een koe aan vast zit. Ik ben het met Piet eens dat 150 koeien melken een redelijke toekomstige maat is. Dat is te overzien en voor de boer zelf ook nog leuk. Echter de tendens is dat men de grens steeds verder op schuift. Het Lei heeft berekend u kent dat wel.....Een koe is een dier en geen machine laat staan een robot. Dat dient ALTIJD voorop te staan. Een echte goede boer weet dat maar al te goed. Zit in een goede boerenziel.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Han, elke situatie is verschillend/anders, dat is waar!!!... Als ik een koe tegen moet houden geef ik ook wel eens een brul of een schreeuw. Ik heb ook geen behoefte om meer te lopen dan nodig is. Maar onze omgang met mens en dier moet harmonieues zijn, denkt o.g.t. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  piet

  De jacht op boeren is al jaren aan de gang

 • no-profile-image

  Smoke

  Zeker ook een klant van die groene nederlandse bank

 • no-profile-image

  Waar moeten die grootschalige melkveebedrijven hier in die mierenhoop dan ergens lomen staan? Dat wil hier toch niemand, bah.

 • no-profile-image

  Sybren

  Han, Piet en Boerin geven mijn mening alhier. Het maakt niet uit hoe groot je bent het maakt uit hoe je je dieren behandeld. vrg Sybren

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Respect Jan Melker, ik kan het niet beter verwoorden!

 • no-profile-image

  joost

  Ja, boerin usa, je zegt het zelf al, mensen zorgen over het algemeen goed voor hun kinderen en boeren voor hun dieren, met 1 verschil, de koe gaat gemiddeld binnen 6 jaar naar de slacht en je kind van ongeveer 20 hou je toch wel in leven.
  Ik geloof ook best dat de meeste boeren denken dat ze goed zijn voor hun vee, maar ik zie dat het kalf word weggehaald en in een kist word geplaats en niet vrij kan rondrennen en vooral de stierkalveren worden al snel afgevoerd.
  Dan heb kunstmatige inseminatie, een hele arm in de koe, verkrachting dus.
  Verder word de koe in de kracht van haar leven geslacht, sorry ik vind dit niet echt diervriendelijk.
  Hier zijn ook mensen die vinden dat op grote schaal houden van dieren zo zijn voordelen heeft voor dieren, hoezo?
  Ik zie in mijn omgeving steeds meer grote stallen en dat heeft maar 1 doel, meer koeien, altijd op stal en dag en nacht onder TL-verlichting.
  Weet U hoe het voelt om altijd te moeten slapen in een hel verlichte slaapkamer.
  Nee, ik gelukkig niet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  ''Dit zijn geen "boeren'', dit zijn koeienmelkfabrieken!!!...'' Schrijft @Teun de Tuinder, ben ik helemaal met je eens Teun. @Boerin schrijft; ik heb totaal geen moeite met de jacht op dit soort ''boeren'', ik ook niet Boerin !!!... Af en toe ben ik wat voorbarig, ik weet het. Het is een zwakke karaktertrek van mij!!!... Maar als bij ons iemand de koeien slaat (wij hebben er 275. groot en klein samen) wordt de betreffende persoon op staande voet ontslagen, zonder pardon. In Nederland krijgen wij ook megabedrijven Teun, vraag het maar aan dhr. Wim Thus van de Rabobank, die verwacht in 2010 nog 11.000. (nu 20.000.)Melkveehouders, die gezamenlijk 14.000.000.000. liter melk produceren!!!... Dat betekend dat over 10 jaar de gemiddelde melkveehouder in NL 160 koeien melkt. Goed, dat is nog te overzien (voor mijn persoonlijke beleving), er zijn ook melkveehouders die er meer hebben in NL, ook dat is waar. Maar Teun u begrijpt, als de boog gespannen staat en het niet zo loopt als de dierhouder graag zou willen en het geduld op is, dat er veel ''boeren'' zijn, die hun woede en onmacht op weerloze dieren afreageren. Wij leven in een gekke tijd Teun.......''alles is toegestaan voor maximale winst''. Schrijft u, aan het eind van uw reactie, het is waar Teun er groeit iets scheef op de Wereld!!!!!.....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  IK zal het afmaken @Boerin, dan mag je geen boer worden!!!... Een boer die zijn werknemers/sters niet onder controle heeft, mag er niet aan beginnen!!!... Door de schaalvergroting, die soms door een Kredietgever opgedrongen wordt begint de ellende al,daardoor wordt van velen ge-eist boven hun macht/kunnen te werken/ondernemen. Bij ons wordt ''Rust, Reinheid en Regelmaat nagestreeft'', wie daar niet aan meewerkt wordt gevraagd ander werk te zoeken, als zij vragen waarom? ; omdat u voor ons bedrijf niet geschikt bent. Alleen goed voorbeeld en dicipline zorgen voor rust en vrede, als de manager zijn taak in positieve zin verstaat !!!...

 • no-profile-image

  boerin

  Ik heb totaal geen moeite met de jacht op dit soort "boeren". In mijn ogen zijn dit geen boeren.

 • no-profile-image

  doe niet

  Wat reageren we allemaal hypocriet. Noem maar eens een veehouder die nog nooit een koe een schop onder z'n kont heeft gegeven. Dit heeft niets met grootschaligheid te maken maar met het feit dat koeien niet altijd te sturen zijn met een liefkozende aai over hun bolletje. Het moet geen dierenmishandeling zijn, maar zo werkt het nu eenmaal, in Amerika maar ook in Nederland. Alleen de naive burger schrikt ervan, terwijl ze hun kat of hond wel naar het asiel brengen om zelf 3 wkn vakantie te kunnen vieren.

 • no-profile-image

  Hans

  Aan de ene kant geeft het filmpje een gemanipuleerd beelden van een groot melkveebedrijf. De afsluitende boodschap, 'choose kindness over cruelty' is veelzeggend, je wordt meteen doorverwezen naar chooseveg.com
  Kortom, een verontrustende reclameboodschap om vegetariër te worden. Daar past geen nuancering in, daar hoort uitleg naar de boodschap bij (melken wordt onderhangen van melkstellen bij koeien die kreupel op het beton staan).
  Aan de andere kant is juist het pijnlijke dat alle beelden ook op andere bedrijven kunnen worden geschoten. Niet overal evenveel of even gruwelijk, maar er is (bijna) geen bedrijf waar nooit een kalf doodgaat of onthoornd wordt, grote of kleine bedrijven idem. Staartcouperen gebeurt in NL niet veel, maar toch. De nuance aanbrengen is nodig, wel blijft het probleem dat een burger het schokkend vind omdat die al jaren vervreemd is van de veehouderij. En andersom, dat een veehouder soms weinig beeld meer heeft bij hele gewone zaken waaraan je gewend raakt maar die misschien voor een burger juist verontrustend zijn. Zo'n filmpje is een kans om te laten zien dat het anders kan, het is alleen wel voetballen vanuit 1-0 achterstand.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Inderdaad.Dit zijn geen boerderijen.Dit zijn koeienmelk fabrieken. Op papier allemaal o zo efficiënt....wat een land.Het is niet te hopen dat we dat ooit hier zullen krijgen. Heb ook eens een docu gezien over slachtkippenfabrieken. Ze vraten hun eigen vermalen soortgenoten op......alles is toegestaan voor maximale winst.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Joost,Een kleine opmerking; Koe gaat binnen 6 jaar naar de slacht, klopt maar de melkveehouderij werkt hard aan het verlengen van levensduur van de koe(is ook in eigenbelang) Kalfjes in een kist?,dat heet eenlingbox. Een baby gaat toch ook niet vlak na de geboorte bij de moeder op zaal?(Pas geboren kalfjes zijn kwetsbaar en moeten eerst individuele zorg hebben.) KI verkrachting? bekijk eens een natuurlijke dekking, dat gaat er bepaald niet zachtzinnig aan toe.
  Dag en nacht onder TL? Dat is iets voor domme boeren, een koe functioneerd het best bij een ritme van 16 uur licht en 8 uur donker. Dit is ook wat verreweg de meeste melkveehouders toepassen.Je opmerking over "mega"bedrijven kan ik WEL onderschrijven, en gelukkig de meeste andere melkveehouders ook!.

 • no-profile-image

  Dierenvriend en sportvriend

  Als de meeste mensen geen verantwoordelijkheid meer willen dragen en niet willen betalen voor de meerkosten van het voedsel, krijg je grote bedrijven! Voor het dierenwelzijn is daar niets mis mee. Vaak is het veel beter, dit door het schaal voordeel! Maar het grote probleem is dat er steeds meer schreeuwers langs de kant staan. En er zeer weinig zijn die de verantwoordelijkheid nog durven en willen nemen. Dit tegen een schrale vergoeding en zeer weinig vrije tijd. Ik ben nog van de oude traditie, dag en nacht zeven dagen in de week voor je bedrijf. En de dieren moeten er prachtig bij liggen. Maar helaas de nachtrust werd en wordt verstoord door het gedrag van die actievisten. Zij gunnen je geen droog snee brood, deze gaan door tot alle boeren het loodje gelegd hebben. Het is onbegrijpelijk dat de overheid hier geen ME op ingezet heeft, zodat deze nietsnutten uitgeschakeld zijn! Het zijn net als de holigans bij het voetbal, doorgaan tot dat alles kapot is. Deze groeperingen verpesten het leven van de hardwerkende mens en van de sport!

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Joost, het is goed dat jij geen boer bent! Het zou een en al dieren leed zijn. Je begrijpt er bijna niets van hoe het werkt. Je moet goed met de dieren omgaan, daarbij ook op tijd afscheid nemen, als het nodig is. Als ik zie dat er mensen zijn die de dieren veel te lang houden, omdat ze er geen afscheid van kunnen nemen, is er veel dieren leed! Het is emotie!!!! Maar slechte heelmeesters maken diepe wonden!

 • no-profile-image

  Frans

  Het is op bedrijven van deze omvang heel moeilijk om het personeel 24-7 in de gaten te houden. Ook bij ons werden lastige stieren dood "gehosed" d.w.z. een waterslang in de anus laten lopen tot de stier eraan was en geen mexicaan die er iets vanaf wist.... En zulke dingen gebeuren altijd als je het niet ziet want er word ook 24 uur per dag gewerkt.

 • no-profile-image

  Student

  Bij aanvang van mijn studie besloot ik mij verre te houden van de associatie boer & dom ("domme boer").
  Echter, bij het lezen van dergelijke berichtgeving begin ik daar toch wel wat van terug te komen. Uiteraard zijn er uitzonderingen (Piet Slingerland, W.D. Hoard, en hopelijk meer!).
  Ga vooral zo door (...)

 • no-profile-image

  joost

  Mensen schijnen nog steeds niet te begrijpen, dat als je veeboer wilt zijn, dat je dan ook dieren leed veroorzaakt, het kan niet zonder, hoe je het ook bekijkt.
  Dus moet men niet verbaasd zijn dat dit gebeurt.
  Wil men vlees en of zuivel of andere dierlijk voedsel gebruiken, ja, dan doe je mee aan zinloos dierenleed.

 • no-profile-image

  Hans

  @ Joost,
  Die hooghartige toon, daar wordt ik niet goed van. Vanochtend hoor ik nog een trots mevrouwtje op de radio, ze heeft al 3-400 carnavalspakjes voor honden verkocht, die kunnen ze leuk aan als ze meegaan naar de kroeg met carnaval.
  Argument: "Wat is er mis mee als de hond dat leuk vindt? Ze krijgen zo lekker veel aandacht!" Die ontluisterende reportage over de hond tussen de bierhijsers, die krijgen we vast niet hè? Het in diskrediet brengen van de veehouderij is voor veel mensen een doel op zich geworden. Daar hoef je als mens schijnbaar geen moraal meer voor te hebben.........en daarna de kat maar weer wat diermeelvlees voorschotelen op het flatje zonder uitloop....bàh

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Beste Joost, U bent weer zo iemand die niet weet waar ie over meepraat! Ga eerst eens op verschillende kleinere en grotere bedrijven meelopen voor dat je zo'n onbeschoft ongegrond oordeel geeft.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.