Home

Achtergrond 142 x bekeken

Afzetprijzen industrie stijgen verder

De afzetprijzen van de industrie waren in januari bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder.

In december waren de industrieproducten 1 procent duurder. Na een jaar met prijsdalingen stijgen de prijzen weer, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De sterkere toename in januari hangt volgens het CBS samen met de prijsontwikkeling in de chemische industrie. In deze branche waren de afzetprijzen in januari bijna 10 procent hoger. In december waren chemische producten nog meer dan 8 procent goedkoper dan een jaar eerder.

De prijsstijging in de aardolieverwerkende industrie lag in januari met bijna 43 procent op hetzelfde niveau als in december. Fabrikanten in de tabaksindustrie rekenden ruim 4 procent meer voor hun producten.

Maar er zijn ook branches waar de afzetprijzen lager zijn dan een jaar eerder. De prijzen in de basismetaalindustrie daalden met ruim 6 procent het meest.

Ten opzichte van december stegen de afzetprijzen in januari met 1,4 procent. Voor de vierde achtereenvolgende maand waren de prijzen hoger dan in de voorafgaande maand. Met 1,7 procent was de prijsstijging op de exportmarkt groter dan die op de binnenlandse markt (1 procent).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.