Home

Achtergrond 196 x bekeken

Afzet Kanzi gaat volgens verwachting afzetkoepel

De afzet van het appelras Kanzi verloopt volgens verwachting.

Circa de helft van de oogst in Europa, zo'n 17.000 ton is verkocht. Volgens Urs Luder, directeur van de Europese afzetkoepel Greenstar Kanzi Europe (GKE), ligt de verkoopprijs op hetzelfde niveau als voorgaande jaren.

"Natuurlijk zijn er discussies met afnemers, maar wij leveren een premium-product dat meer waarde heeft dan andere rassen", aldus Luder. Hetzelfde beeld ziet hij bij andere grote clubrasappels als Pink Lady en Jazz. "We kunnen ons op het ogenblik goed weren tegen de prijscrisis bij andere appels."

De kosten per kilo voor marketing en promotie blijven eveneens stabiel, verwacht Luder. "Uiteraard moeten we wel blijven knokken op het gebied van marketing. We moeten de consument continu duidelijk maken dat we er zijn." Hij kan niet zeggen of de stabiele kosten ook tot een betere uitbetaalprijs leiden. "Dat is afhankelijk van de kosten die de vermarkter – Fruitmasters – maakt."

Over de percentages Klasse I houdt de directeur van GKE een slag om de arm. "We zijn nog aan het sorteren, dus dat kan ik niet zeggen. Maar we mikken op een pack-out van 80 tot 90 procent." Het klasse II-fruit wordt als Nicoterappel verkocht.

Circa 60 tot 65 procent van de voorraden liggen in Nederlandse en Belgische bewaarcellen. Het gros daarvan is bestemd voor de binnenlandse markt. Uit exportcijfers van het Productschap Tuinbouw (PT) en het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) blijkt dat vooral het Verenigd Koninkrijk, Denemarken vanaf het begin van dit jaar Kanzi kopen. Tot en met week 2 van 2010 vond 37.000 kilo Kanzi zijn weg over de grens.

Luder denkt dat het afzetseizoen tot zeker april en mogelijk tot mei doorloopt. Voor komend seizoen verwacht hij een bruto-oogst (zonder uitval door hagel) van circa 35.000 ton. De bomen zijn al sinds eind vorig jaar uitverkocht.

In Nederland is de productie van Kanzi het grootst, omdat telers de oudste aanplanten hebben. Duitsland overtreft Nederland al wel wat betreft areaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.