Home

Achtergrond 611 x bekeken 5 reacties

Aardappeltelers willen vereniging

De Franse vereniging van aardappeltelers Le Gappi wil leden werven in België en Nederland.

De vereniging wil zo betere leveringsvoorwaarden kunnen afsluiten met de fritesverwerkers. Le Gappi maakte dat bekend op een bijeenkomst in België. Het Algemeen Boeren Syndicaat gaat onderzoeken hoe de Belgische telers lid kunnen worden van Le Gappi, zegt secretaris Guy Depraetere. "Pas als de telers zich verenigen zijn betere prijzen haalbaar."

Le Gappi onderhandelt namens zo’n 800 telers met aardappelverwerker McCain over de leveringscontracten. Volgens Depraetere leidt dat tot betere voorwaarden. "Belangrijk is dat er minder aardappelen op contract geteeld worden, omdat een grote hoeveelheid contractaardappelen de prijs op de vrije markt drukt."

Voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) juicht het toe als akkerbouwers zich verenigen. "Dat versterkt de positie van de vele telers ten opzichte van het handjevol verwerkers. Maar de telersvereniging moet met alle verwerkers onderhandelen, anders loop je het risico dat één verwerker in een nadelige positie komt ten opzichte van de andere verwerkers."

Han van den Hoek, directeur grondstoffen bij McCain, meldt dat de aardappelverwerker al jarenlang niet tot overeenstemming is gekomen met Le Gappi over de contracten. "We sluiten contracten af met individuele telers. De contractvoorwaarden in Frankrijk zijn dezelfde als in België en Nederland. Het geeft aan dat het effect van een telersvereniging als Le Gappi beperkt is."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik weet wel een naam: "Bruinrot en Schurftschil Syndicaat"! Doe er je voordeel mee!

 • no-profile-image

  Harry Hesen

  Het oprichten van één Europese afzetvereniging waarbij gebruikt wordt gemaak van een poolsysteeem is een mooie oplossing voor de Europese akkerbouwers. Dit werkt alleen als we als agrariërs stoppen met het rechtstreeks contracteren met verwerkers.
  Neem een voorbeeld aan de afzet in de VS. Hier zijn de agrariërs zelf mee gekomen. De regie van de afzet moeten we zelf gaan in de hand hebben niet de verwerkers! Dan is er toekomst.

 • no-profile-image

  Han

  Boerke, Waarom moeten de Amerikaanse en Canadese boeren op de knieen? wel om dat de Belgische boeren zich door de Frite bakker laten afleggen nog voor ze gestorven zijn!! De frite bakker zal door knijpen tot de Belgische aardappelboer DOOD is en dan ontdekken dat zijn pieper aanvoer stagneert. Dit betekent wel dat er tienduizenden aardappelboeren verarmd en gestopt zijn!! Hier zal de Vlaamse boer toch niet trots op zijn?? Ik stel dan ook voor om als Europese aardappelboeren gezamelijk op te trekken en niet om te gaan liggen voor de frite bakkers. onze huidige co-op's wensen de rug niet recht te houden, ze zien zich als een schakel in de keten in plaats van als de schuurdeur van de eerste schakel (de hoeve). Ik voorspel dat als de zwakste schakel >de boer< omvalt valt de hele keten om tot en met de consument. Ik zie het als een taak van de boeren om dit op een nette wijze duidelijk te maken aan de consumenten en deze groep als mede strijders te mobiliseren om zowel het voedselpakket als ook het land aantrekkelijk te houden. De beide partijen worden tegen elkaar uit gespeelt door de >machthebbers<

 • no-profile-image

  Patatje

  De Mc-voorwaarden zijn in Belgie lager dan in Nederland, en in Frankrijk ruim 6% hoger. Wij leveren bij alle drie !!! Dus Van den Hoek, probeer je er niet uit te lullen.

 • no-profile-image

  boerke

  Ja maar die amerikanen en canadezen moeten nu ook op de knien omdat de Belgen ook daar de markt voor de voeten lopen met hun goedkope friet!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.