Home

Achtergrond 209 x bekeken

Aantrekkende vraag doet Franse appelprijzen stijgen

De Franse appelprijzen zijn dit hele seizoen al lager dan in de voorafgaande jaren.

Door een goede vraag en toenemende export is het verschil de laatste weken echter wel minder aan het worden.

Aan het begin van de herfst lagen de prijzen zo’n 20 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde, in januari was dat teruggelopen naar 12 procent. Dat blijkt uit een productoverzicht van het tuinbouwschap Interfel.

De Franse appelmarkt heeft zich sinds de jaarwisseling gunstig ontwikkeld, denkt het schap. De binnenlandse aanvoer is door de strenge winter teruggelopen, terwijl de vraag op exportmarkten zoals Rusland en Spanje hoger ligt. Desondanks is de druk op de prijzen nog altijd groot, stelt Interfel.

De Franse appelproductie ligt dit seizoen tussen de 1,6 en 1,7 miljoen ton, dat is een paar procent meer dan een jaar geleden. Het areaal van 41.300 hectare is 2 procent kleiner dan vorig jaar en 9 procent kleiner dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De oogst verliep dit seizoen voorspoedig met over het algemeen een goed formaat appel en ook een redelijk goede kwaliteit.

Hoewel de export de laatste weken aantrekt, blijft de totale Franse uitvoer van appelen onder het peil van vorig jaar. Tussen augustus en oktober werd 148.000 ton geëxporteerd, 15 procent minder dan in 2008.

Vooral de uitvoer naar de Benelux, Scandinavië, Duitsland en Groot-Brittannië nam af. Aan de andere kant voerde Frankrijk in deze periode 27.000 ton appelen in, vrijwel evenveel als in voorafgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.