Home

Achtergrond 200 x bekeken

APO tomaat mislukt

Een associatie voor producentenorganisaties (APO) voor tomaat is niet haalbaar. De constructie is te ingewikkeld en mededingingsgevoelig melden de partijen.

De werkgroep APO tomaat signaleert dat telers meer voelen voor fusies in plaats van bundeling.
De vorming van de APO-tomaat werd extra ingewikkeld toen het Productschap Tuinbouw eind vorig jaar bekend maakte dat de eisen voor APO’s aangescherpt werden. Alle segmenten van een productgroep moeten meedoen. Voor paprika of komkommer is dat minder complex, omdat hiervoor minder soorten bestaan.

Door de segmenten is de organisatie te complex en mededingingsgevoelig. "Verkopers van de APO mogen absoluut geen contact hebben over commercie met de telersverenigingen", zegt Theo Tijssen, voorzitter van de stuurgroep APO tomaat.
Ook hebben met name de telersverenigingen van speciale kleinere rassen een eigen afzetnetwerk en willen dat niet zomaar onderbrengen in een APO.

Volgens Theo Tijssen, voorzitter van de stuurgroep APO paprika, is gekeken naar meerdere samenwerkingsvormen, maar ook deze zijn niet haalbaar. “We hebben ook naar productfusies gekeken. Dat zijn joint ventures, maar ook complex omdat de telersverenigingen vaak meerdere producten afzetten.” Volgens Tijssen willen telers nadrukkelijker naar fusie kijken.

De gesprekken in APO tomaat liepen tussen ZON, Coforta (The Greenery), BGB en FresQ. De gesprekken kwamen op gang na eerder afgebroken gesprekken tussen FresTeem en Prominent.

Volgens Tijssen wordt op korte termijn ook een beslissing genomen over de APO paprika. “Daar zijn deels dezelfde complexe problemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.