Home

Achtergrond 201 x bekeken

Zuivelhandel ondervindt hinder winterse weer

De zuivelmarkt is nog steeds vast te noemen. Wel zorgt het winterse weer ook voor problemen in de zuivelhandel. Vrachtwagens bereiken maar moeilijk de plek van bestemming. Afnemers die vanwege de weersomstandigheden op het laatste moment toch op een andere leverancier zijn aangewezen, betalen de hoofdprijs.

De dollarkoers is nog steeds gunstig voor de Europese exporteurs, maar ook in de Verenigde Staten wordt flink wat melk geproduceerd. Bekend is dat de VS snel kan schakelen en grote hoeveelheden product op de wereldmarkt kan brengen.

De melkproductie in Oceanië blijft wat achter en de verwachting is dat er geen of nauwelijks een plus op de productie van vorig seizoen wordt gerealiseerd. Dat zorgt voor meer afzetmogelijkheden in Azië, de achtertuin van Fonterra, voor de Europese zuivelhandel. De productie in EU zit in de lift. Naar verwachting wordt er ook in 2011 meer melk geproduceerd.

De kaasmarkt is nog steeds stabiel te noemen. De foliekazen worden iets goedkoper verkocht doordat de uitvoer naar Rusland iets is afgenomen. De natuurkazen worden goed verkocht, maar blijven nog steeds wat achter bij de foliekazen. De prijzen van deze kazen zijn steeds meer naar elkaar toegelopen.

De melkprijs is nog steeds goed te noemen. Op de spotmarkt brengt een liter melk tussen de 32 en 34 cent op. Iets minder dan vorige week vanwege iets minder vraag. De meeste producten voor de feestdagen liggen al klaar. Mogelijk dat problemen met het collecteren van de melk komende weken de vraag wat laten toenemen.
u Prognose: stabiele prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.