Home

Achtergrond 204 x bekeken

Winters weer bepaalt de markten

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is opgelopen tot het hoogste niveau in twee jaar tijd: 92,20 dollar (70,07 euro).

De stijging hangt sterk samen met het koude weer in Europa en Noord-Amerika. Het is kouder dan het meerjarig gemiddelde en de vraag naar energie neemt daardoor scherp toe. De VS en Europa gelden als respectievelijk grootste en derde grootste energiemarkt ter wereld. De olieprijs wordt bovendien ondersteund door sterke macro-economische cijfers uit de VS. Het vertrouwen van de consument neemt in de VS toe, terwijl de industriële productie stijgt.

Voor het eerst gaan de cijfers gepaard met bewijs dat de consumptie van energie daadwerkelijk toeneemt. De eerste tien dagen van december zijn de olievoorraden in de VS het hardst gedaald sinds 2002, meldt persbureau Bloomberg. Analisten denken dat de prijs kan stijgen tot circa 94 dollar. Deze voorspelling houdt echter geen rekening met nieuws over de eurolanden in schuldencrisis, of eventuele vertraging van de economische groei in China.

De gasprijs lag afgelopen vrijdag op 23,456 cent per kuub voor levering in 2011. Voor een jaar later ligt de prijs een halve cent hoger.

Het verschil met de TTF-spotmarkt is de afgelopen week gegroeid van 0,6 cent tot meer dan 1 cent. Normaliter dalen gasprijzen als mensen in december met vakantie gaan, en relatief veel telers hebben nog geen of nog niet al het benodigde volume vastgelegd. Wanneer de koude aanhoudt kan de daling echter tegenvallen.

De elektriciteitsprijzen bewegen zich zijwaarts, waardoor bij een daling van de gasprijs het rendement van WKK's toeneemt. Voorlopig ligt de gemiddelde sparkspread, het verschil tussen de inbreng van gas en de opbrengst van elektriciteit, echter op slechts 27 euro per Mwh. Dat is slechts enkele euro's hoger dan het historisch dieptepunt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.