Home

Achtergrond 410 x bekeken

Westfleisch wil voorop lopen

De Duitse coöperatieve vleesonderneming Westfleisch met hoofdvestiging in Münster, is ook in Nederland zeker geen onbekend zakenpartner voor varkens- en veehouders. Voor Westfleisch is de Nederlandse afzetmarkt steeds belangrijker geworden. De onderneming belevert verschillende supermarktketens en vleesverwerkers.

Westfleisch heeft slachterijen in Münster, Lübbecke (runderslachterij), Hamm, Paderborn, Coesfeld en Oer-Erkenschwick. De coöperatie heeft 4682 leden. Het concern is goed voor 6,6 miljoen varkensslachtingen op jaarbasis.

Het aandeel Nederlandse varkens in de slachtingen is tamelijk groot. Vooral in Coesfeld, zo’n 30 kilometer over de grens bij Winterswijk is bijna één op de drie geslachte varkens van Nederlandse origine. “En de tendens is stijgende”, zo stelt vestigingsdirecteur Christian Leding van Westfleischvestiging Coesfeld.

Onder de leden van Westfleisch bevinden zich ook Nederlandse, zo bevestigt Leding. De coöperatie kent een leverplicht, al wordt die niet altijd strikt gehandhaafd. Voor Westfleisch geldt een strikte afnameplicht; het bedrijf is verplicht de varkens van de leden af te nemen en die zo goed mogelijk tot waarde te brengen. Leden-leveranciers kunnen bij de uitbetaling van hun dieren kiezen voor een prijs gebaseerd op de weeknotering of een prijs die is gebaseerd op de gemiddelde notering over zes weken of drie maanden.

Het bedrijf liep voorop bij de doorvoering van het AutoFOM-classificatiesysteem. Inmiddels hebben alle toonaangevende Duitse slachterijen dit systeem overgenomen en betalen ze de varkens ook uit volgens een uitbetalingsschema gekoppeld aan dit classificatiesysteem. Voor het huidige AutoFOM systeem wordt er gewerkt aan een uitbetalingsschema voor beren. In het tweede halfjaar van 2011 wordt AutoFOM drie met een compleet nieuw uitbetalingsschema verwacht.

Op het gebied van vleeskeuring experimenteert Westfleisch met nieuwe vormen van vleeskeuring op basis van aangeleverde informatie over de gezondheid van de dieren. Er wordt een risicoanalyse gemaakt en de keuring wordt uitgevoerd op basis van de risico-analyse. “We zijn er van overtuigd dat we op deze manier een vleeskeuring krijgen die beter is toegespitst op de echte risico’s en gevaren dan de traditionele vleeskeuring.

Westfleisch wil een vooruitstrevende onderneming zijn en slaagt daar goed in. Het afgelopen jaar was Westfleisch de eerste onderneming die een berekening maakte van de CO2 footprint van haar producten. Duitse slachterijen staan er om bekend dat ze geen minimumloon kennen. Westfleisch werkt met een salarissysteem gebaseerd op stukloon, maar dat wel een minimumuitbetaling garandeert. Het bedrijf laat deze zaken controleren door certificeringsinstelling SGS.

Ook dierenwelzijn heeft volop de aandacht van Westfleisch. En dat gebeurt zeker niet in de laatste plaats met het oog op de Nederlandse markt. “Wij zijn in staat om net als Vion, vlees met één Beter leven Ster van de Nederlandse Dierenbescherming te leveren”, zo stelt Leding. Hij zou dan ook graag zien dat er mogelijkheden zouden komen om in dit project mee te participeren. Westfleisch is al leverancier binnen het Welfare concept van Tesco.

Binnen het project “Actie Dierenwelzijn” van Westfleisch worden de slachtdieren gecontroleerd aan de slachtlijn en aan de hand van geconstateerde afwijkingen worden er gegevens teruggekoppeld naar de leveranciers. Het gaat hierbij vooral om huidbeschadigingen, oornecrose, afwijkingen aan poten en klauwen, en longafwijkingen. “Probleembedrijven worden bezocht en krijgen begeleiding om zo de gezondheid van de dieren en daarmee ook het welzijn van de dieren op een hoger plan te krijgen”, aldus Leding.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.