Home

Achtergrond 315 x bekeken

Wederopbouw Afghaanse landbouw lastige klus

De wederopbouw van de Afghaanse landbouw is een lastige klus, zo blijkt onder meer uit vertrouwelijke ambassadeberichten, die Wikileaks heeft geopenbaard. Niet alleen de talibaan werken tegen, ook het bietencystenaaltje.

De Russen hebben een vervelende erfenis achtergelaten in de noordelijke provincie Baghlan in Afghanistan. Vruchtbare landbouwgronden zijn besmet met het bietencystenaaltje uit de voormalige Sovjet-Unie. De besmetting is zo fors dat in 2006 70 procent van de oogst verloren ging, zo meldt een vertrouwelijk memo aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2008 was de verwoestende werking praktisch net zo erg.

Dat was niet de enige en zeker niet de ergste tegenslag voor de suikerindustrie. In 2007 werd de lokale suikerfabriek getroffen door een zelfmoord-talibaan, die zeker 75 slachtoffers eiste, waaronder een delegatie overheidsvertegenwoordigers, die de fabriek bezocht.

De suikerfabriek werd oorspronkelijk opgericht in 1929 en bleef doordraaien tot 1976. Het bedrijf leed net als de rest van het land onder de oorlog, maar kon in 2005 weer heropenen, ondermeer door investeringen van twee Duitse bedrijven. Ook na de explosie is Duits geld in de fabriek gestoken, onder meer om de beveiliging aan te scherpen.

Buitenlandse hulp werkt niet altijd effectief, schrijft de rapporteur aan het Amerikaanse ministerie. Lokale voormannen en boeren proberen daar hun voordeel uit te halen. Boeren vroegen de suikerfabriek om extra geld, om irrigatiekanalen schoon te maken. In het verleden deden de boeren de klus uit zichzelf, zonder beloning.

Een kaasfabriek, tegenover de suikerfabriek, probeerde de aanvoer op peil te houden door lokale boeren van melkvee te voorzien. Maar in plaats van de koeien te gaan melken, verkochten de boeren het vee.

Een ander probleem is de afhankelijkheid van de papaverteelt. De Nederlandse generaal-majoor Ton van Loon voerde in 2007 het Navo-commando over het zuiden van Afghanistan. In een ontmoeting met onder meer de Amerikaanse drugsbestrijder John Walters besprak Van Loon het dilemma waarvoor de lokale overheden staan, samen met de aanwezige buitenlandse troepen. Een vertrouwelijk verslag van de ontmoeting in maart 2007 is ook op Wikileaks geopenbaard.

Van Loon betoogde dat boeren tijdig alternatieven moeten krijgen voor de drugsteelt. ”Als het papaverzaad in de grond is, heeft de boer geen alternatief meer. Legale gewassen en andere ondersteuning moeten vroeg in de zomer beschikbaar zijn, vóórdat de boeren hun bouwplan maken.”

Van Loon vertelde dat hij meer brood zag in lokale projecten, waarbij de boeren aan de hand van voorbeelden zien dat er alternatieven zijn voor de papaverteelt. Zolang er geen alternatieven beschikbaar zijn, moeten de arme boeren niet geconfronteerd worden met de vernietiging van hun papaverarealen.

Of registreer je om te kunnen reageren.