Home

Achtergrond 240 x bekeken

Vleeskalveren dood na eten vingerhoedskruid

Den Haag – Op een kalverbedrijf in Flevoland zijn eind oktober 69 kalveren uit een groep van 650 doodgegaan na het eten van met vingerhoedskruid vermengd ruwvoer.

Uit onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat de kalveren het slachtoffer zijn geworden van een restpartij vingerhoedskruid, die vermengd met een partij peterselie aan de veehouder is geleverd. Bij consumptie is de plant giftig voor mens en dier. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een strafrechtelijk onderzoek ingezet.

Reden hiervoor is het vermoeden dat de leverancier van het voer of een andere betrokkene zich niet heeft gehouden aan de meldplicht op grond van de Kaderwet Diervoeders en/of dat onzorgvuldig is omgesprongen met grondstoffen.

Een mogelijkheid die wordt onderzocht is dat productstromen zijn verwisseld bij een tussenhandel van grondstoffen, waar zowel diervoedergrondstoffen als andere grondstoffen (zoals mest, vergisting, afvalstoffen) worden verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.