Home

Achtergrond 160 x bekeken

Vaccin tegen Q-koorts blijft beperkt

Om de gezondheidsrisico’s van een besmetting met Q-koorts te beperken is het echt niet nodig iedereen die met besmette dieren in aanraking kan komen te vaccineren. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Natuurlijk zullen loodgieters, elektriciens of stallenbouwers baat hebben bij een vaccin. Maar het aantal mensen uit die beroepsgroep dat besmet zal raken is zo klein, dat het niet de moeite loont daarvoor heel veel mensen te vaccineren. Zo redeneert de Gezondheidsraad min of meer.

Vorig jaar raakten 78 mensen besmet doordat ze vanwege hun beroep in aanraking waren gekomen met besmette dieren. Dit jaar waren dat er nog maar 32, waarvan bij 25 met zekerheid is vastgesteld dat ze dit jaar voor het eerst ziek waren.

Volgens de Gezondheidsraad is het aannemelijk dat het aantal mensen dat beroepsmatig in contact komt met de bacterie in de toekomst verder afneemt.

De Gezondheidsraad heeft met dit tweede advies over vaccinatie de vragen van de minister van Volksgezondheid beantwoord. Eerder had de raad al het advies gegeven om mensen met extra gezondheidsrisico’s bij besmetting wel te vaccineren.

De raad werkt nog aan een advies over maatregelen die moeten worden genomen om verspreiding van besmetting via bloed of donororganen tegen te gaan.

Eerder oordeelde de Gezondheidsraad dat het ongepast was om mensen uit Q-koortsgebieden uit te sluiten als bloeddonor.

Of registreer je om te kunnen reageren.