Home

Achtergrond 1010 x bekeken

Tot nu toe redelijk vorstvrij

Hippolytushoef – Melkveehouder Niels Klaver uit het in de kop van Noord-Holland gelegen Hippolytushoef haalt kuil voor zijn 160 koeien.

Tot nu toe redelijk vorstvrij

Hippolytushoef – Melkveehouder Niels Klaver uit het in de kop van Noord-Holland gelegen Hippolytushoef haalt kuil voor zijn 160 koeien. In de winter doet hij dat over het algemeen in de middag. De temperaturen zijn dan stukken aangenamer dan ’s ochtends vroeg of aan het eind van de dag.

”De staldeuren houden we ook niet te lang open”, vertelt de melkveehouder. ”Gelukkig kunnen we de koeienstal tot nu toe redelijk vorstvrij houden.

Kerstvlees in de schappen

Muiden – Medewerkers van een supermarkt in Muiden zijn druk de winkel in kerstsfeer te brengen. De schappen worden weer gevuld met typische kerstproducten. Op de vleesafdeling liggen weer hertenbiefstukken, eendenborst, parelhoen, kalkoen en luxe hammen. Onlangs bleek uit onderzoek van supermarktketen Jumbo dat een op de vijf Nederlanders elk jaar hetzelfde eet met kerst, vooral gourmetten is populair.

‘Phytophthora verrassing in peen’

Phytophthora is de grootste verrassing bij het tarreren van peen, vertelt Mart Muijsers van M & B Peen in Kraggenburg.

Peen met phytophthora gaat met voorrang de koelhuizen uit, omdat de ziekte zich verspreidt.
Verder verloopt het tarreren zoals verwacht, vertelt Muijsers tijdens het proefspoelen op donderdagmiddag. “De kwaliteit is wisselend en grillig. Van dezelfde teler kan de kwaliteit sterk verschillen. Dat hadden we ook wel verwacht. Puntrot, een effect van zuurstofgebrek, komt veel voor.”

De phytophthora-aantasting had hij niet zo verwacht. “Deze bacterierot wordt eveneens door water veroorzaakt. Hij stopt echter niet bij de punt van de wortel, maar gaat de hele kist door. Een besmette partij kun je dus niet lang bewaren.”

Oogst begonnen van maretak van Limburgse appelboom

Margraten - Fruitteler Jos Gorissen snijdt een bol maretakken van de appelbomen op zijn fruitperceel. De maretakbol verwerkt hij tot bosjes die gretig aftrek vinden voor de kerst.
De teelt is er één van lange adem, stelt hij. “Het duurt acht jaar voordat de bol volgroeid is. De eerste drie jaar zie je niets aan de appelboom, dan zie je kleine bosjes verschijnen en pas de laatste twee jaar krijgt de boom er een beetje hinder van.” De appeloogst is misschien iets minder, maar het fruit zet Gorissen af via fruitveiling Zuid-Limburg.

De teler verkoopt de maretakken aan huis, maar ook op kerstmarkten voor vijf euro per bosje. Hij onderzoekt de mogelijkheid van internet. De fruitteler teelt appels en maretak op een perceel van vijf hectare en heeft zijn fruitbedrijf daarmee afgebouwd. “Sommige telers kiezen voor schaalvergroting om het hoofd boven water te houden. Wij kiezen voor andere activiteiten.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.