Home

Achtergrond 985 x bekeken

Rek begint uit ruwvoerprijzen te gaan

De meeste prijsstijgingen voor natte bijproducten moeten nu wel zo ongeveer achter de rug zijn, menen kenners van de markt. De prijzen voor biersbostel, perspulp, aardappelvezels en dergelijke zijn dermate hoog dat aanbieders steeds meer moeite moeten doen om hun product aan de boer te brengen. Het is een duidelijk signaal dat de rek er uit begint te gaan.

Vergeleken met begin dit jaar bevinden de prijzen voor allerlei producten zich nu ook op een enorm hoog niveau.

Alleen de prijzen voor tarwegistconcentraat zijn deze week nog verder omhoog gegaan. Bij dit product zit ook nog verdere ruimte voor prijsverhogingen, is de inschatting.

Veel veehouders hebben in het afgelopen jaar silo’s neergezet om tarwegist te kunnen ontvangen. Zij willen die silo’s niet leeg laten staan, maar benutten.

Dat er geleidelijk aan steeds meer eiwit- en zetmeelrijke bijproducten worden gevoerd, lijkt ook merkbaar aan de eiwit- en vetgehaltes in de melk. Die lopen gemiddeld steeds verder op, terwijl de krachtvoergift eerder daalt dan stijgt.

Naast de vochtige bijproducten is er ook een sterke vraag naar structuurrijke voeders. Met name luzerne is de laatste tijd enorm duur geworden. In een week tijd kwam daar zo meer 40 euro per ton bij de prijs op. Ook naar ander hooi en stro is er een grote vraag, maar de beschikbaarheid hiervan is redelijk beperkt.

Prognose: stabiele prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.