Home

Achtergrond 186 x bekeken

Ondanks Eurocrisis blijft sentiment op beurzen positief

De Eurocrisis is nog ver van voorbij, maar beleggers bleven onverdroten optimistisch. Het optimisme kan niet echt worden verklaard.

Nog deze week meldde ABN Amro dat bestedingen door consumenten nog nauwelijks toenemen terwijl de economische groei volgend jaar daalt tot 1,3 procent.

Opvallende stijger is Dole Foods. De Californische producent van groente en fruit zag het aandeel op woensdag stijgen met 6,71 procent. Net als concurrent Chiquita Brands kreeg het bedrijf van een aantal analisten een aankoopadvies. Het advies is gebaseerd op de verwachting dat de bananenprijzen in de eerste helft van 2011 fors zullen stijgen. Waar deze verwachting op is gebaseerd is onduidelijk.

Bij de stijging, op weekbasis bijna 14 procent, zijn meer vraagtekens te zetten. De kwartaalcijfers van Dole Foods waren slechter dan de meeste analisten hadden verwacht vanwege juist spaaklopende afzet van bananen in de EU en lage prijzen in de VS. Het bedrijf kent volgens critici bovendien een hoge schuldenlast. De beurswaarde van het aandeel ligt volgens het populaire beleggersblog Motley Fool bovendien hoog: op 48 keer de winst.

Het aandeel Südzucker won deze week 7,3 procent waarde en tikte even het hoogste niveau in drie jaar aan. Deutsche Bank verhoogde het beleggersadvies van vasthouden naar aankopen. De laatste dagen daalt de prijs van suiker van historisch hoge niveaus maar het wereldwijde aanbod blijft volgens de zakenbank krap. Deutsche Bank verhoogt het koersdoel van 167 naar 19,50 euro. De waarde van het aandeel lag donderdag net boven de 18 euro.

Tenslotte boekten de trekkerbouwers beurswinst. De vooruitzichten voor verkopen zijn door hoge grondstofprijzen positief, terwijl Agco (Fendt, Massey Ferguson, Valtra) bekendmaakte Case New Holland te willen kopen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.