Home

Achtergrond 262 x bekeken

Olieprijs stijgt, perspectief op daling gas en elektriciteitsprijs

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is op weekbasis gestegen van 86 naar 90 dollar (68 euro).

Analisten zien hernieuwde economische groei in de VS en dus een verbeterd perspectief voor de afzet van aardolie. De VS geldt als de grootste consument van energie. Het aantal niet-agrarische banen steeg in de VS in November met circa 140.000.

Volgens het oliekartel Opec is een prijs rond de 100 dollar fair. De landen houden hun productiequota gelijk. Opec controleert ongeveer 40 procent van de wereldproductie en bespreekt de oliemarkt op 11 december.

De olieprijs hangt sterk samen met de maïsprijs omdat in de VS eenderde van de maïs verwerkt wordt in ethanol, dat tot een bepaalde hoogte met benzine concurreert. Bij een lage benzineprijs is het voor ethanol lastig concurrerend te zijn. De olieprijs bepaalt ook mede de exportvolumes, omdat ze een deel van de kosten van verscheping uitmaakt.

Zakenbank Goldman Sachs denkt dat de olieprijs volgend jaar gemiddeld 100 dollar per vat zal zijn. Een jaar later stijgt de prijs voor de rekenaars in New York tot 110 dollar. Concurrent JP Morgan Chase gaat voor 2012 zelfs uit van 120 dollar per vat, maar denkt dat de prijs volgend jaar gemiddeld 95 dollar bedraagt. Beide banken negeren enigszins het feit dat olievoorraden in de VS nu nog steeds oplopen.

Er zijn echter twee factoren in het spel die de olieprijs negatief kunnen beïnvloeden. China, ’s werelds tweede grootste consument van energie, overweegt nog meer monetaire maatregelen te treffen. De bedoeling van de maatregel is om de economie af te koelen en zo te voorkomen dat prijsluchtbellen ontstaan in bijvoorbeeld de vastgoedmarkt.

De waarde van de euro speelt eveneens een cruciale rol. Olie wordt overwegend in Amerikaanse dollars verrekend. De euro staat nog altijd sterk tegenover de dollar, waardoor olie voor de koopkrachtige eurozone relatief goedkoop. Normaliter neemt de vraag dan toe met een prijsstijging, in dollars, tot gevolg. De euro als munteenheid kan in waarde dalen wanneer de markt geen geloof heeft in een goede afloop voor lidstaten met grote schuldproblemen, zoals Ierland en Portugal.
Prijsniveaus op de gasmarkt worden vooral regionaal bepaald. Bittere koude dreef de vraag naar energie en dus de prijs van zowel gas als elektriciteit op. Op de TTF-spotmarkt lag de gasprijs vrijdagmiddag op 21,6 cent per kuub bij levering in 2011, tegen 20 cent een week eerder. Voor levering een jaar later ligt de prijs 0,8 cent hoger. De prijs voor APX basislast (elektriciteit) steeg van 49 naar 53 euro per MWh.

Energie-analist Endon stelt dat met name in Frankrijk de vraag bij koud weer hard stijgt, omdat gebouwen vooral elektrisch worden verwarmd. Voor komende week worden temperaturen verwacht die net liggen boven het langjarig gemiddelde. De prijs voor APX-basislast kan daardoor terugvallen naar 50 euro per MWh, aldus Endon.

Omdat de gas- en elektriciteitsmarkten vrijwel dezelfde ontwikkeling doormaakten is de sparkspread blijven steken op 27 euro per MWh. De sparkspread is het verschil voor WKK-bezitters van de kosten van de inbreng van gas en de opbrengst van elektriciteit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.