Home

Achtergrond 1370 x bekeken 1 reactie

Henny Swinkels: de publiekslieveling

Publieksheld nummer 1 is Van Drie-topman Henny Swinkels. Hij is dit jaar opnieuw met grote afstand de publiekslieveling in de peiling die agd.media op internet heeft gehouden.

Vorig jaar behaalde de topman van de kalverintegratie ook al de eerste plaats met toen ook al veruit de meeste stemmen.

Swinkels (de nummer 8 in de AgriTop50) staat bekend als iemand die overal is waar iets te netwerken valt. Dat hij zijn netwerk goed voor elkaar heeft, blijkt maar weer eens uit zo’n publiekspeiling. Hij kan rekenen op brede steun. Familieleden en kennissen brachten hun stem uit op Swinkels. Maar ook medewerkers van de Van Drie-ondernemingen Ekro en Navobi lieten hun stem op de website achter. Daarnaast kan hij ook rekenen op aanhang binnen de Alpuro Group.

Bijna de helft van de mensen die op de oproep op de website reageerden, gaven aan dat Swinkels volgens hen een plek verdient tussen de tien mensen met de meeste macht in de agrarische sector. Enerzijds is dat zeer opmerkelijk omdat de vleeskalverhouderij een beperkte plaats heeft binnen de Nederlandse agrarische sector. Anderzijds heeft Van Drie een zeer dominante positie in deze markt. Swinkels wordt wel gezien als het gezicht van de Nederlandse vleeskalversector.

Ondanks de omvangrijke positie in de Nederlandse vleeskalversector wist Swinkels dit jaar de toestemming van mededingingsautoriteit NMA te verkrijgen voor de overname van branchegenoot Alpuro. Om de overname af te kunnen ronden, is nog wel instemming van Brussel en Duitsland vereist.

Swinkels speelt het spel meestal vrij slim, ook richting maatschappij en consument. Zo sleepte hij meteen een ster in de wacht voor het Beter Leven kenmerk van de dierenbescherming voor het blanke kalfsvlees.

In het jaar waarin Swinkels 60 is geworden, zijn zijn inspanningen ook nog eens beloond met een koninklijke onderscheiding. Hij mag zich Officier in de Orde van Oranje Nassau noemen.

De publiekstop10 gezien door de ogen van internetstemmers op agd.nl (met het aantal stemmers)
1 Henny Swinkels, Van Drie Group (66)
2 Henk Bleker, ELI (33)
3 Albert Jan Maat, LTO (28)
4 Cees Veerman, Natuurmonumenten, Rabobank (27)
5 Dirk Duijzer, Rabobank (24)
6 Siem-jan Schenk, LTO Rundveehouderij (23)
7 Maxime Verhagen, ELI (22)
8 Aalt Dijkhuizen, WUR (20)
9 Cees ‘t Hart, FrieslandCampina (20)
10 Dick Boer, Ahold (20)

Foto

Ger Timmer

Eén reactie

 • no-profile-image

  Harry schouten

  Henny proficiat

  Ik ken Henny al van heel wat jaren (35??)geleden ,was toen vertegenwoordiger bij veevoederfabriek Sloten (Spraymes)
  Was toen al een gedreven persoon eerlijk en oprecht .

  Deze titel is je van harte gegund .

  Succes verder met je loopbaan

  Harry schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.