Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

Euro verliest waarde, rente blijft stabiel

De euro is deze week licht gedaald. Een euro is nu 1,32 Amerikaanse dollar waard tegen bijna 1,33 dollar een week eerder. De euro is 0,83 Britse ponden waard tegen 0,85 ponden een week eerder.

De oorzaak ligt in Ierland. Het land kreeg van kredietbeoordelaar Fitch een afwaardering van de kredietwaardigheid te verwerken.

Volgens Fitch gaat de herstructurering van de economie en het redden van de banken de Ierse overheid pijn doen. Ierland werd door Fitch tot nu hoog genoteerd als een goede bestemming om te investeren. De Ierse economie kenmerkte zich door lage schulden, hoge economische groei en lage werkloosheid.

Voor exporteurs is een lage waarde van de euro voordelig, maar een lage waarde reflecteert ook een weinig sterke economie. De dollarkoers is buitengewoon relevant omdat zowel aardolie als granen hoofdzakelijk in dollars worden verrekend op de wereldmarkt. Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwachten dat de dollar weer terrein zal inleveren ten opzichte van de euro.

Er gaan hardnekkige geruchten dat beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve volgende week dinsdag een plan om nog meer schatkistpapier in te kopen bespreken. Het zou betekenen dat de 600 miljard dollar die is uitgegeven in een tweede ronde van opkopen van schulden onvoldoende is om de economie te stimuleren. Bovendien lijkt de Duitse economie als groeimotor voor de EU op gang te komen.

Opvallend is de volstrekt andere analyse van Morgan Stanley. De bank verwacht dat de Amerikaanse economie in 2011 een stuk beter zal presteren dan de Europese economie. Morgan Stanley behoort wel tot een minderheid van banken die denken dat de euro volgend jaar flink terrein inlevert. Voorspellingen blijven onzeker omdat na Ierland Europa nog moet afwachten in hoeverre Portugal en Spanje financiële hulp behoeven.

De rente boog vorige week een negatieve tendens om, maar beweegt zich nu vlak. De Euribor 3 maanden geldt vaak als referentie bij leningen en is een weergave van de rentepercentages die banken elkaar toeberekenen. Momenteel ligt het renteniveau nog steeds op een bijzonder laag niveau: net onder de 1,03 procent.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Awel en weer stijgt de olie prijs en warempel ook de graan prijs. Alleen onze export produkten zoals vlees ,die dalen.

  • no-profile-image

    Waar wij nu mee geconfronteerd ( de financiele chaos bedoel ik ) worden is niet is niet voor de Poes!!!... Zelfs de Economen en de Financiele expert's weten geen concrete oplossing. Er wordt al over een Noord-en Zuid-euro gesproken. Dat geeft te denken!!!!!.....

Of registreer je om te kunnen reageren.