Home

Achtergrond 237 x bekeken

'China blokkeert veroordeling VN Noord-Korea'

China heeft een veroordeling van Noord-Korea door de VN-Veiligheidsraad tegengehouden.

Dat hebben diplomaten vandaag gezegd.

Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten hadden in een verklaring Noord-Korea willen veroordelen voor de aanval vorige week op een Zuid-Koreaans eiland. Door die Noord-Koreaanse actie met granaten kwamen vier mensen om het leven.

China weigerde echter een verklaring te steunen waarin de schuld voor het incident bij Noord-Korea werd gelegd. China is een permanent lid van de Veiligheidsraad. De permanente leden kunnen ieder voorstel van de Veiligheidsraad met een veto blokkeren.

Een Chinese diplomaat zei dat Peking meer overleg over de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea wil voordat er sprake kan zijn van stappen door de Veiligheidsraad. Diplomaten van andere landen denken echter niet dat er nog een resolutie over de kwestie komt.

China geldt als de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Geheime Amerikaanse overheidsdocumenten die door de klokkenluiderssite WikiLeaks zijn gelekt, doen echter vermoeden dat Noord-Korea niet langer onvoorwaardelijk kan rekenen op onvoorwaardelijke steun van grootmacht China. Peking zou weinig belang hechten aan Noord-Korea als bufferzone en de voorkeur geven aan een verenigd Korea, dat vanuit Seoul wordt geleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.