Home

Achtergrond 354 x bekeken

Bundeling van boeren in biogas

Groen gas maken wordt aantrekkelijker. Maar boeren moeten wel samen optrekken.

ELI-minster Verhagen heeft vorige week zijn plannen ontvouwd rond de nieuwe SDE+-regeling (subsidie productie hernieuwbare energie). De lijn is helder: het kabinet wil alleen geld steken in de beste duurzame energie-opties. En de burger gaat meebetalen via een opslag op de energierekening.

Nu is voor boeren met plannen om hernieuwbare energie te produceren de belangrijkste vraag: wat ziet het kabinet als goedkope, duurzame stroomopties? Dat is ook helder: geen mestvergisters die met een WKK groene stroom opwekken, maar rechtstreekse levering van groen gas. De gegarandeerde opbrengstprijs voor groene elektriciteit is nu 16,5 tot maximaal 19,3 cent per kWh. In de SDE+-regeling is dat maximaal 15 cent. Maar de SDE+ gaat open in fasen. Eerst kan ingeschreven worden voor 9 cent per kWh. Dan wordt bekeken hoeveel geld nog over is, waarna fase 2 opengaat voor 11 cent per kWh. Fase 3 is 13 cent en pas in fase 4 is het 15 cent. Niet ondenkbaar is dat in fase 2 of 3 het geld op is. En voor 11 of 13 cent kan een boer niet gauw groene stroom via een WKK produceren.

Maar de subsidie voor groen gas stijgt. Dat is nu maximaal 63,5 cent per m3, bij SDE+ is dat 79 cent in fase 1 tot 132 cent per m3 in fase 4. Maar het ontbreekt aan een goede infrastructuur. Het biogas zal eerst opgewerkt moeten worden tot aardgaskwaliteit voordat het het gasnet op kan. Dat kunnen boeren niet individueel.

Zo betekent de nieuwe SDE+-regeling dat bundeling van boeren in biogas nog belangrijker wordt. Dat is ook wat FrieslandCampina beoogde toen ze vorig jaar aankondigde groen gas af te willen nemen van leden, om haar business duurzamer te maken. Als boer kun je profiteren van een nu nog aantrekkelijker subsidieregeling. En bij de zuivelafzet heeft FrieslandCampina een onderbouwd duurzamer verhaal. Meer van dit soort initiatieven zijn nodig om de productie van hernieuwbare energie door boeren écht aantrekkelijk te maken.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.