Home

Achtergrond 188 x bekeken

Beperkt hulpprogramma ECB, euro verder onder druk

De euro verliest voor de vierde week op rij terrein. Waar een euro een geleden $ 1,36 waard was, ligt de waarde nu rond de $ 1,31.Voor de handel in Nederland is een lagere waarde van de euro voordelig. Het maakt producten uit de eurozone relatief aantrekkelijker voor afnemers daarbuiten, en verlicht de concurrentie binnen de eurozone. Het wordt immers gelijktijdig duurder voor importeurs binnen de eurozone om buitenlands product te importeren.

De euro zou terrein kunnen winnen wanneer maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) vertrouwen in de economie van de eurozone scheppen. De markt speculeerde eerder op een scenario waarbij de ECB een groot inkoopprogramma voor schuldpapier aankondigt. De ECB kon in dat scenario in tranches voor meer dan 1.202 miljard euro aan schulden van Ierland en Portugal overnemen. De ECB besloot echter een bestaand hulpprogramma voort te zetten en de basisrente gelijk te houden op 1 procent, een recordlaag niveau.

Deze stap vertaalde zich niet in een negatieve schrikreactie bij investeerders. De rentes op staatsobligaties uit landen met financieringsproblemen daalde scherp, waardoor de financiering voor de landen weer beheersbaar wordt. Barclays Bank verwacht wel dat het beleid, waarmee de problemen niet geheel zijn weggenomen, voorlopig druk blijft zetten op de euro.

Tegelijk voorzien de wisselkoersstrategen van de Londense bank geen scherpe daling voor de euro. Het beleid van de ECB maar ook het reddingspakket van 85 miljard euro aan leningen en garanties dat lidstaten van de Eurozone eerder bijeen bracht leggen een bodem in de markt. Wellicht kan de ECB ook niet veel meer dan wat het doet. De doelstelling van de ECB is nauw gedefinieerd als het niet laten oplopen van de inflatie tot boven de 2 procent.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft naast het bestrijden van inflatie ook als doelstelling de werkgelegenheid te bevorderen. Binnen de ECB zijn met name de Duitsers sceptisch over een grotere rol voor de ECB. De ECB is immers geen organisatie waarover burgers vrij direct controle uitoefenen. Bovendien kunnen de fiscale zondaars als Spanje en Italië macht hun stemrecht binnen de ECB aanwenden om publiek geld van de Eurozone vrij te maken voor zichzelf.

Het signaal dat de ECB met de beperkte reddingsmaatregelen dus wellicht afgeeft, is dat de zogeheten PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) de markten zelf onder controle moeten krijgen door zich actief toe te leggen op fiscale discipline en goed bestuur. Het verstrekken van liquiditeit stelt in deze visie louter de dag dat rekenschap moet worden afgelegd uit.

De Euribor-rente lijkt door het rentebesluit van de ECB voor langere tijd laag te blijven. De Euribor-rente is de rente die banken elkaar toeberekenen. De ECB-rente is de rente die de ECB rekent aan banken. Beide zijn vaak sterk gelieerd. De Euribor-rente, vaak gebruikt als referentie bij leningen, met een looptijd van 3 maanden staat nu rond de 1,025 procent. Voor de crisis in 2008 begon lag het rentepercentage op bijna 5 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.