Home

Achtergrond 153 x bekeken

Zorgen over uittocht technologiebedrijven

Een op de drie bedrijven in de technologische sector heeft plannen om op korte termijn afdelingen naar het buitenland te verplaatsen.

Voor werkgeversorganisatie FME-CWM is deze uitkomst van een enquête onder de achterban een groot punt van zorg. "Dit mogen we als samenleving niet laten gebeuren'', zei voorzitter Jan Kamminga vandaag op het jaarcongres van FME-CWM.

FME-CWM is de ondernemersorganisatie van de technologische industrie. De meeste bedrijven die plannen hebben voor het buitenland willen dat doen omdat zij de loonkosten in Nederland te hoog vinden. Zeker nu het nieuwe kabinet het ontslagrecht en het WW-stelsel niet aanpakt, zoeken zij eerder hun heil in het buitenland, stelt de werkgeversclub.

De afgelopen jaren verhuisden bedrijven vooral hun productietakken naar het buitenland, om de goedkope producten vervolgens in de rijkere landen te verkopen. Maar nu lagelonenlanden als China zelf ook belangrijke afzetmarkten worden, kiezen bedrijven er steeds vaker voor om ook andere onderdelen, zoals de onderzoeks- en verkoopafdeling de grens over te verhuizen, zodat zij dicht op de nieuwe markt zitten.

"Deze stroomversnelling is een zorgelijke ontwikkeling.'' Kamminga vindt dat Nederland het klimaat voor bedrijven aantrekkelijker moet maken, om ze in eigen land te behouden. "We moeten hier ook bedrijven houden die produceren. Een samenleving waarin niets wordt geproduceerd, is niet houdbaar.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.