Home

Achtergrond 254 x bekeken

Whiskymaker biedt telers gerst contract aan

Het Schotse whisky- en drankenconcern Diageo, de grootste inkoper van gerst en tarwe in de drankensector, wil met haar leveranciers van gerst een contract met een gegarandeerde prijs afsluiten.

Het drankenbedrijf hoopt daarmee de telers meer zekerheid voor hun opbrengsten te bieden. Diageo betaalt voor 70 procent van de geleverde gerst een afgesproken premie op de termijncontracten voor november terwijl de rest voor de marktprijs wordt afgenomen. Het drankenbedrijf heeft daarmee vorig seizoen een proef genomen met een klein aantal gerstverbouwers die volgens het bedrijf zelf goed is verlopen.

Het nieuwe systeem zal nu voorlopig voor twee seizoenen gelden en dan opnieuw worden beoordeeld. ‘’We zijn hiermee de eerste in de Schotse whisky-industrie en willen op deze manier onze waardering tonen voor de toewijding van de Schotse telers waar we steeds weer op kunnen rekenen.’’

Volgens vice-voorzitter Allan Bowie van de National Farmers Union of Scotland is dit ‘een uitstekend voorbeeld van wat we kunnen bereiken als de partijen in de keten willen samenwerken’. Diageo zorgt op deze manier volgens Bowie voor stabiliteit op langere termijn voor de graanprijzen en weet op haar beurt ook veilig te stellen dat het op voldoende gerst van de vereiste kwaliteit kan rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.