Home

Achtergrond 285 x bekeken

Westfleisch maakt werk van welzijn en gezondheid

De Duitse slachterij Westfleisch heeft een concept gepresenteerd voor de verbetering van de gezondheid en het welzijn van de varkens die bij het bedrijf worden geslacht.

Het nieuwe concept steekt vooralsnog vooral in op registratie van gezondheidskenmerken. Van opleg tot aan de slacht wordt op praktijkbedrijven een groot aantal gegevens geregistreerd en gemonitord. Ook in de slachterij verzamelt Westfleisch microbiologische en slachtgegevens.

Belangrijke gegevens die westfleisch verzamelt betreffen ook uiterlijke kenmerken aan de dieren, zoals striemen en verwondingen aan de huid, necrose aan de oren en ontstekingen aan andere delen van het dier. Ook registreert Westfleisch longafwijkingen en afwijkingen aan de borstvliezen.

Uit de gegevens berekent Westfleisch een gezondheidsindex. De ervaringen tot nu toe wijzen uit dat 30 procent van de dieren als uitstekend worden beoordeeld, 60 procent zijn oké, en de resterende tien procent geven aanleiding tot gesprekken met de varkenshouder, transporteur, of dierenarts.

Het ligt in de bedoeling dat alle productielocaties van Westfleisch voor 1 januari op de nieuwe werkwijze overstappen.

Westfleisch wijst er op dat het mogelijkheden ziet om bij de toeleveranciers verbeteringen in de houderij te bewerkstelligen. "We hebben 4.500 varkenshouders, waarmee we coöperatiecontracten hebben. Die bieden mogelijkheden om in overleg met de leveranciers verbeteringen in de houderij door te voeren", aldus westfleisch in een verklaring.

Westfleisch stelt verder met haar programma in te willen spelen op de toegenomen aandacht bij consumenten en retailers in Nederland, Duitsland, Engeland en Denemarken.

Of registreer je om te kunnen reageren.