Home

Achtergrond 395 x bekeken 17 reacties

We kunnen leren van veehouders in Afrika

Hedwig Bruggeman van Agri-proFocus vindt het noodzakelijk dat ook de invloed van de veehouderij ter sprake komt tijdens de conferentie over klimaatverandering.

Deze week spreken wereldleiders in Den Haag over de relatie tussen landbouw, klimaat en voedselzekerheid. De invloed van de veehouderij zal zeker ook aandacht krijgen. Is dat nodig? Absoluut. Steeds meer veehouders in Afrika ervaren de effecten van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. Daardoor dreigt de voedselproductie achteruit te lopen. Tegelijk is de bijdrage van de veehouderij aan klimaatverandering aanzienlijk. Die wordt berekend op 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Er is gelukkig aandacht voor de relatie tussen veeteelt en klimaat. Maar de voorgestelde oplossingsrichtingen zijn helaas nogal eenzijdig. Er is veel nadruk op het verder verbeteren van efficiency door middel van 'hoogefficiënt vee'. De gedachte hierachter is dat een koe die jaarlijks 10.000 liter melk produceert, beter voor het klimaat is dan vijf koeien die jaarlijks ieder 2.000 liter melk produceren. Deze denkwijze klopt in de praktijk alleen als je de uitstoot van klimaatgassen per liter melk berekent en andere milieufactoren zoals biodiversiteit, water- en bodemvruchtbaarheid kwaliteit niet meeneemt. Vee dat bijvoorbeeld door Kenia trekt, levert relatief weinig melk maar is tegelijkertijd leverancier van mest en brandstof, lastdier en spaarpot. In deze vorm van veeteelt worden verder geen kunstmest of krachtvoer gebruikt en de bijdrage aan globale klimaatproblemen is daardoor vergeleken met de intensieve veehouderij zeer beperkt.

Er valt veel te leren van deze vormen van veehouderij die in Afrika en ook elders zijn ontwikkeld. De veehouderij in Afrika wordt nog steeds als een geïntegreerd systeem beoefend, waarbij bodem, water, planten, wilde dieren en de veestapel even belangrijk en onderling afhankelijk van elkaar zijn. Daar kunnen we in Nederland nog wel wat van leren. Vaak ligt bij ons nog een te grote nadruk op de koe en op maximale productiviteit. Biodiversiteit en het optimaliseren van de hele kringloop van bodem, plant, dier en mest moeten in Nederland meer aandacht krijgen. Het is te hopen dat hier op de conferentie over gesproken wordt.

Hedwig Bruggeman is directeur van Agri-ProFocus, een samenwerkingsverband van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ineke

  En weer, moet ik zeggen, zou het niet echt het beste zijn wereldwijd de verspillende dier- en mens onvriendelijk veehouderij af te bouwen en meer in te zetten op niet dierlijk akkerbouw dat lijkt me beter voor alles. maak van de rest van Afrika en de wereld niet een woestijn.
  zonder dierlijke producten een gezonde Agriculturele wereld en genoeg te eten en drinken voor iedereen
  hier alvast een goed voorbeeld

  www.plentyfood.nl

  De wereld is klein, Afrika is voor een groot deel droog door onze waterverspilling
  en een gedeelte door henzelf o.a. door geiten te houden (die trekken de wortels uit) koeien zijn grootgrazers daar is ook niet tegen op te groeien voor de planten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Ineke, Afrika is niet droog vanwege onze waterverspilling, maar gewoon door een structureel gebrek aan neerslag en bodems die water heel slecht vasthouden. Dat is niet de schuld van geiten, al kunnen die de verwoestijning natuurlijk wel een stevig handje helpen. Harm schijnt te denken dat de autochtone boeren te stom zijn om productief vee te houden, maar hij vergeet gemakshalve dat de grote blanke cattlefarms in zuidelijk Afrika allerminst grazig zijn. De blanken hebben destijds in de Kaapprovincie en in Namibië, Botswana en Zimbabwe gewoon tienduizenden bunders bushveld ingepikt, het wild eruit gedreven of afgeknald en het gebied omrasterd. Vervolgens sloeg men waterputten en legde drenkplaatsen aan. Doordat het vee zich, vooral in de droge tijd, sterk rond die drenkplaatsen concentreert legt de vegetatie het daar door overbegrazing en vertrapping af, waardoor er verwoestijning optreedt. En dus legde men elders weer nieuwe drenkplaatsen aan. Et cetera, Undsoweiter, Bis, bis, bis! Roofbouw noemen we zoiets met een deftig woord! Massai en Bushmanboeren trekken met hun koeien en geiten in de bushvelden van de semideserts en dat doen zij al vele duizenden jaren. In harmonie en symbiose met de natuur. Geloof mij: die zitten heus niet te wachten op bleekneuzen uit de Gelderse Vallei of de Brabantse Strontstroomdalen! Het is al erg genoeg dat er in Kenia Westlandse glastuinders zijn gevestigd die dagelijks sperciebonen en snijbloemen naar de Nederlandse veilingen zenden. Per energieslurpende jumbo! Zo gaat de planeet dus nog wat sneller naar de kloten!

 • no-profile-image

  Ineke

  Te weinig of te veel, te heet of te koud maar nooit zoals het zijn moet, zoals overal . . .

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Celien,
  18% is van de veehouderij, hoe is de rest verdeelt?
  Wij kunnen toch niet een Kenia met Nederland vergelijken. Land kost hier zoveel keer meer, land leverd zoveel keer meer. Daarnaast de bergen regels/kosten Electric/Water en ga maar zo door.
  En de ontwikkelingshulp in die landen vormen de beginselen van onze landbouw, dus willen we dat? Komen ze daar straks voor dezelde problemen te staan.

 • no-profile-image

  hobbes

  Is de veehouderij in afrika niet de grootste oorzaak van het oprukken van de woestijn?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Zo is dat, Koetje. Landbouw moet je bedrijven in de gebieden op de wereld die daar het meest geschikt voor zijn. Anders ben je gewoon dom bezig.

 • no-profile-image

  koetje

  Daarom moet je dan ook roeien met de riemen die je hebt,veeteelt is hier een onderdeel van of je het nu goedkeurt of niet.

 • no-profile-image

  geen boer

  Hedwig ik wil iedereen in z'n waarde laten, maar wat een ongelofelijk naief, politiek correct, onpraktisch prutsverhaaltje. Met je CO2 per liter melk berekening, en net alsof in de westerse landbouw bodem, plant en dier níet afhankelijk van elkaar zijn.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Weet niet hoe lang hij in donker afrika zit, maar hier zijn de spelregels toch anders. Regels/kosten/ruimte en ga maar door....... en verandert de natuur niet altijd?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er zijn nergens ter wereld zulke strenge bemestingsnormen als in Nederland. Als je de landbouw uit Nederland weg wilt hebben dan mag je dat ook wel gewoon hardop zeggen hedwig

 • no-profile-image

  koetje

  En ik maar denken dat Afrika droog is omdat er zo weinig regen valt.Althans niet het hele jaar door.

 • no-profile-image

  celien

  Natuurlijk is situatie in Kenya niet te vergelijken met Nederland. En ja, ook daar zijn problemen en risico's, maar laten we even kritisch naar onszelf kijken, de productie moet worden opgevoerd omdat 't anders onvoldoende oplevert, de milieu effecten kosten de samenleving steeds meer geld en dan zijn er ook vaker gezondheidsrisico's. En helaas, nee, ik ken geen makkelijke oplossing.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  blablablablablablablablablabla...

 • no-profile-image

  Nellie

  Misschien moeten we kijken hoe de veehouderij binnen Nederland duurzaam kan zijn binnen de situatie van Nederland en hoe de veehouderij in de Afrikaanse sahel duurzaam (en voldoende inkomen oplevert) kan zijn binnen de mogelijkheden van de Sahel. Ik zie nog niet de gemiddelde Nederlandse veehouder met zijn kudde door het groene hart van de Randstad rondtrekken.. Een boerendochter

 • no-profile-image

  Hedwig Bruggeman

  Zelf ben ik afkomstig uit een familie van akkerbouwers en heb ik jarenlang gewerkt in Afrika. Het is mij volstrekt duidelijk hoe groot de verschillen zijn tussen de veeteelt hier en daar. In mijn opinie heb ik opgeroepen om verder te kijken dan onze achtertuin. Misschien brengen de ervaringen van veehouders in andere continenten ons op ideeën die ervoor kunnen zorgen dat de sector in Nederland nog een lange en gezonde toekomst tegemoet gaat.

 • no-profile-image

  Harm

  Zet een nederlandse boer in Kenia en binnen no-time hebben ze daar een florerende landbouw. Met een uitstekende kringloop, mest voor de bodem, daar waar het nodig is. Mest voor energie ,daar waar dat nodig is. Met groen grasland en het instand houden van de bossen kun je de oprukkende woestijn zelfs terug drigen. Waar het in de ontwikkelingslanden aan ontbreekt is goed management. Kijk maar naar Zimbabwe, binnen 5 jaar van een exporterend land naar de bedelstaf.
  Ook in nederland kan de kringloop beter, maar diverse regels maken het bijna onmogelijk om de restprodukten uit de sector tot energie te verwaarden. Kenia is daarentegen een land met veel ruimte, persoonlijk zou ik daar wel willen beginnen, maar de onstabiele situatie maakt mij terughoudend. Maar het is mogelijk om met goed management van Afrika het grootste voedselproducerende werelddeel te maken.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Ineke reageer eerst nu eens op de vragen op je eigen weblog, waar je ook van alles beweerde, maar op tegenspraak de discussie afbrak!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.