Home

Achtergrond 177 x bekeken

Watervogels overwinteren steeds noordelijker

Watervogels trekken in het najaar steeds minder ver naar het zuiden om de winter te overleven.

De vogels van soorten die van oudsher vooral ten zuidwesten van Nederland overwinterden, blijven de laatste tientallen jaren hier als ze genoeg eten en goede leefomstandigheden vinden. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Sovon Vogelonderzoek Nederland maandag op basis van cijfers van het Netwerk Ecologische Monitoring.

Het gaat om vogelsoorten die stukje bij beetje naar het zuiden verhuizen. Vogels die op grote trek gaan, blijven dat doen. De verschuiving heeft ook tot gevolg dat vogels uit het hoge noorden die vroeger overwinterden in Nederland of net ten noorden van ons land, ook minder ver vliegen. Deze afname is echter veel kleiner dan de toename van de andere vogels.

De vogels reageren wel op het actuele weer. Toen het vorige winter zo lang zo koud was, is een aantal vogels verder getrokken, zei een woordvoerster van het CBS.

Een zeer groot aantal watervogels bevolkt in najaar, winter en voorjaar de waterrijke Nederlandse gebieden. De meeste daarvan verblijven in het late voorjaar en in de zomer ten noorden en oosten van Nederland.

Van veel soorten die in Nederland overwinteren, is de laatste decennia ook de totale populatie op West-Europese schaal toegenomen. Dat is vooral het gevolg van betere bescherming op basis van de Internationale Wetlands-Conventie en de Europese Vogelrichtlijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.