Home

Achtergrond 176 x bekeken

Waterkrachtcentrale in werking op Veluwe

Op de Veluwe wordt met ingang van vanmiddag energie opgewekt met behulp van een waterkrachtcentrale.

De installatie maakt gebruik van een verval van 2,5 meter aan de rand van het natuurgebied bij Wapenveld, meldde waterschap Veluwe dinsdag.

Waterkrachtcentrales zijn zeldzaam in Nederland. "We kennen ze hier vooral uit bergachtige gebieden met een verval van honderden meters. Toch werkt het ook in Nederland'', aldus een woordvoerder van het waterschap. De centrale wekt energie op voor ruim veertig huishoudens. Naar verwachting duurt het twintig jaar voordat de investering van negen ton is terugverdiend.

De centrale is gebouwd omdat de meer dan een eeuw oude Hezenbergstuw gerenoveerd moest worden. Het water stroomt vanuit enkele beken via deze stuw en het Apeldoornse Kanaal naar de IJssel. Via een meterslange vijzel wordt energie opgewekt. Het waterschap onderzoekt of het ook bij stuwen elders in het gebied dergelijke centrales kan plaatsen.

Energieopwekking uit waterkracht is op de Veluwe niet nieuw. Tot aan midden vorige eeuw stonden er veel papier- en kopermolens langs de Veluwse beken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.