Home

Achtergrond 192 x bekeken

Warhols roze Beatrix brengt 409.000 euro op

Het roze portret dat Andy Warhol maakte van koningin Beatrix, heeft vandaag op een veiling bij Christie's in Amsterdam 409.000 euro opgebracht.

Dat heeft een woordvoerder van het veilinghuis laten weten. De creatie van de popartkunstenaar had een getaxeerde waarde tussen de 300.000 en 500.000 euro.

Warhol maakte het portret in 1985 in de serie Reigning Queens, van vier koninginnen van geboorte die er op dat moment waren. Behalve van Beatrix maakte hij ook schilderijen van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Margrethe II van Denemarken en Ntombi laTfwala van Swaziland. De artiest prees onze majesteit als de knapste, aldus het veilinghuis.

Deze werken zijn als litho al veelvuldig verkocht. De verfvariant die dinsdag onder de hamer ging, is echter zeer zeldzaam. Het doek meet 127 bij 106,5 centimeter. Het schilderij toont een ,,koninklijke Beatrix als ware popprinses; roze, abstract en zelfs een beetje androgyn (tweeslachtig mens)'', aldus de kunstkenners van Christie's.

De koper van het schilderij is de Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling topstukken in bezit heeft van de belangrijkste kunstenaars uit de periode 1860-1970. De privéverzameling is de afgelopen twintig jaar opgebouwd door een Rotterdamse particuliere verzamelaar. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een Triton-kabinet waar werken uit de collectie tentoongesteld worden. Ook het roze portret van Beatrix zal in de toekomst te zien zijn voor het publiek in het Haagse museum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.