Home

Achtergrond 285 x bekeken

Vrijstelling voor emissie arme proefstalvloeren rundvee

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat een tijdelijke vrijstelling verlenen voor het gebruik van een aantal nieuwe emissie arme rundvee-stalvloeren voor met een proefstalstatus.

Dat bevestigen diverse deskundigen uit de sector. Naar verwachting maakt het ministerie de vrijstelling binnen enkele weken bekend. Er is door stalleveranciers voor een twintigtal nieuwe systemen een proefstalstatus aangevraagd . Niet alle aanvragen worden voor de tijdelijke toelating gehonoreerd, maar zeker lijkt dat voor een aantal vloeren een tijdelijke vrijstelling wordt verleend.

Het ministerie hanteert als grens voor toelating de verwachte emissiefactor plus 15 procent. De emissie moet onder de 9,5 kilo ammoniak per koeplaats per jaar uitkomen.

Ook zou de vierkantemeter-beperking voor zowel nieuwe als bestaande emissiearme stalvloersystemen binnenkort komen te vervallen. Alle systemen worden dan omgerekend naar 4,5 vierkante meter per koe. Systemen die onder een emissie van 9,5 kilo ammoniak per koeplaats per jaar blijven worden vervolgens toegelaten.

Adviseurs en leveranciers van stalvloeren reageren enthousiast op het voorgenomen besluit. Het kan onder de huidige omstandigheden wel drie jaar duren voordat een nieuw stalconcept is goedgekeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.