Home

Achtergrond 250 x bekeken

Vooruitzichten zuivelmarkt voorzichtig positief

Vooral het trage herstel in de Verenigde Staten baart

De vooruitzichten op de wereldmarkt voor zuivelproducten zijn voorzichtig positief. marktanalisten echter zorgen. Op de lange termijn neemt de vraag naar zuivel vooral in opkomende landen verder toe. China speelt hierin een belangrijke rol. Dat blijkt uit een rapport van de Australische Commonwealth Bank.

Een belangrijk effect van de economische crisis wereldwijd is de teruggang van het aantal melkkoeien. Dat heeft volgens de Commonwealth Bank in belangrijke mate bijgedragen aan het herstel van de melkprijzen in 2009 en 2010. Hoewel begonnen is om de veestapel weer op te bouwen vormen de fors gestegen graanprijzen een belemmering voor verdere uitbreiding. In de afgelopen jaar is de import van zuivelproducten door China verdubbeld. Hierdoor is het land nu de zesde zuivelimporteur in de wereld. De verwachting is dat China op niet al te lange termijn een plek in de top-3 heeft. Vooral Nieuw-Zeeland profiteert van de gestegen vraag in China. De zuivelexport van Nieuw-Zeeland is sinds 2005 jaarlijks met 5 procent gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.